Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets brandskydd har brister

/
  • Diskoteksbranden i Göteborg tog 63 ungdomars liv och många brännskadades svårt. Den översyn av brandskyddet som skett sedan dess påvisar att det finns fortsatta brist er – även här i länet. Foto: Roger Lundsten/FLT-PICA

I natt är det tio år sedan Göteborgsbranden inträffade. 63 ungdomar dog och 213 skadades. Hur säkra är lokalerna i länet om det skulle börja brinna? Bara under förra året hade 192 av 234 besökta lokaler brister

Annons
På festen i Makedonska föreningens lokaler på Backaplan i Göteborg fanns det 400 ungdomar. Lokalen var avsedd för 150 personer. Hade säkerhetsföreskrifterna följts så hade konsekvenserna av branden förmodligen blivit mindre.
- I Göteborgsbranden släppte arrangörerna in för mycket folk. Det tyder på att det systematiska brandskyddsarbetet inte har fungerat. Dessutom var nödutgången blockerad, säger Niclas von Essen, brandingenjör på norra Jämtlands räddningsförbund
Branden i Göteborg var anlagd, och startade i möbler som stod i trapphuset till nödutgången. Detta gjorde att det bara fanns en enda väg ut. 400 personer försökte i panik ta sig ut genom den 82 centimeter breda dörröppningen. 63 ungdomar dog, och många brännskadades svårt, trots att den första brandbilen var på plats efter fyra minuter.
Hur säkra är länets samlingslokaler? Har brandsäkerheten blivit bättre sedan Göteborgsbranden?
- Den vanligaste bristen är egenkontrollen i det systematiska brandskyddsarbetet, det har i stort sett ingen kommit igång med. Det är också vanligt med brister i hur brandfarlig vätska hanteras, säger Niclas von Essen.
Okunnig personal, blockerade eller dåligt upplysta nödutgångar är bara några exempel på de brister som finns i länets lokaler. Och det brister som inte ska finnas om egenkontrollen i det systematiska brandskyddsarbetet följs.
- Personalen vet inte hur de ska hantera situationen om det börjar brinna, vem som ska göra vad, säger Niclas von Essen.
Vid den senaste nattillsynen fann inspektörerna sju krogar med både större och mindre brister. Flera krogar hade till exempel gasoltuber utan att ha tillstånd för det, andra förvarar brandfarlig vätska på osäkra ställen.
Utanför Östersund är det ofta långt mellan tillsynerna. Bygdegårdarna hör till de lokaler som sällan får tillsynsbesök, och som ofta saknar automatiskt brandlarm.
- Ja, på bygdegårdarna kan det gå flera år emellan, vi har koncentrerat oss på större, kända lokaler och där ligger vi bra till, säger Niclas von Essen.
Enligt Räddningsverkets statistik besöktes under 2007 138 lokaler för tillsyn i norra Jämtlands räddningstjänstförbund. 117 av dem hade brister. I Härjedalen hade 40 av 50 kontrollerade lokaler brister, och i Östjämtland 26 av 32. Räddningstjänsten i norra Jämtland och Östjämtlands räddningstjänst tvingades räddningstjänsten till vitesförelägganden till en lokal var. I Åre besöktes 10 lokaler, i Berg 4; 6 respektive 3 lokaler fick anmärkningar där.
Lokalen vid Backaplan i Göteborg är sedan flera år en minneslokal, och i dag - tio år efter branden kommer ett minnesmonument med alla brandens dödsoffers namn inristade att resas på platsen.

Mer läsning

Annons