Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstings-alliansen vill skapa 100 nya tjänster

Landstingets allianspolitiker vill satsa på ett stimulansprogram för att skapa 100 nya arbeten inom området hälsa och personliga tjänster.

Annons

På onsdag väntas de styrande politikerna i landstingsfullmäktige fatta beslut om införandet av ett nytt vårdvalssystem i Jämtlands län. Förutom ökade valmöjligheter för medborgarna så innebär systemet också att privatägda hälsocentraler kan öppnas och att den som bedriver verksamheten har rätt till ersättning från landstinget.

Politikerna i de båda blocken i landstingsfullmäktige är överens om ramarna för det fria vårdvalet men ett fritt vårdval bör även kompletteras med andra åtgärder enligt allianspartierna. För att uppnå en ökad konkurrens på vårdområdet så föreslår de fyra partierna att landstinget också ska satsa på ett särskilt stimulanspaket.

– Ett stimulansprogram kan till exempel stimulera landstingets egna anställda att ta steget och starta eget, säger landstingsrådet Marianne Larm-Svensson, C.

Allianspartiernas tanke är att en ökad konkurrens också ska leda till en billigare vård med högre kvalitet. Målsättningen är att 100 nya arbeten skapas inom området hälsa och personliga tjänster.

– Stimulansen kan handla om flera olika saker, exempelvis informationsinsatser från landstingets sida, förklarar Marianne Larm-Svensson.

Hon och de övriga politikerna i alliansen menar att det framöver kommer att behövas fler aktörer i vård- och omsorgssektorn, därmed finns det också en framtida marknad för privata initiativ.

Mer läsning

Annons