Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets underskott beräknas bli 61,5 miljoner

Landstinget får överskrida budgeten för 2008 med 61,5 miljoner. Det bestämde landstingsfullmäktige i tisdags.

Annons
Men beslutet var långt från enhälligt. Den borgerliga majoriteten, som reserverade sig mot beslutet, kunde tänka sig ett minus på max 50 miljoner.
Dessutom hade de lämnat ett förslag på 18 punkter, varav åtta snabba åtgärder, för att komma tillrätta med de ekonomiska bekymren.
Kritisk kom även från revisorerna.
- Vi bedömer att det resultat som redovisas i delårsbokslutet, i betydelsefulla avseende, inte är förenligt med de mål som fullmäktige har beslutat för år 2008, säger ordföranden för landstingets revisorer, Mona Nyberg.
Hon pekar på att vårdgarantin inte uppfylls inom framför allt ortopedi, kirurgi, ögon och öron, men inte heller inom primärvården.
Samtidigt pekar hon på att verksamhetsområdena inte har kunnat anpassa verksamheten till de åtstramningsåtgärder som beslutades i april 2007 och som fastställts ska gälla även 2008 i syfte att sänka kostnaderna och undvika ekonomiskt underskott.
Men de ställer sig ändå bakom att landstinget får överskrida budgeten med drygt 60 miljoner.
Oppositionens Marianne Larm-Svensson pekade på att 11 av 17 verksamheter pekar mot ett underskott och att de samtidigt ökat antalet arbetade timmar.
- Vi har ett sjukhus i fritt fall, slår hon fast, och ställer krav på att landstinget får överskrida budgeten med mas 50 miljoner.

Mer läsning

Annons