Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets pensionspengar ska placeras säkrare

Landstinget ska inte placera pensionspengarna i aktier utan i säkrare typer av papper.

Annons

Det framgick när landstingsstyrelsen klubbade placeringsreglemente för förvaltning av pensionsmedel.

Målet för förvaltningen har förenklats till: ”konsolideringsgraden ska uppgå till minst 95 procent. Det är det mått som bäst visar hur placeringen utvecklas i förhållande till den del av pensionsåtagandet som den öronmärkts för”, skriver de i beslutet.

Annars var det ovanligt många motioner och medborgarförslag som präglade landstingsstyrelsens sammanträde i går.

En motion kom från Bogna Wojtkiewicz Adolfsson, c, som vill att landstinget ställer sig bakom kravet om att utropa Jämtland till en GMO-fri zon där inga genetiskt modifierade grödor odlas, ingen mat produceras med genmodifierade grödor och inte genmodifierad mat återfinns i butikerna.

Landstingsstyrelsen vill att frågan återremitteras till beredningen för folkhälsa, livsmiljö och kultur, för ytterligare behandling.

Bland annat ska Östersunds kommun ha fattat ett beslut i frågan och landstinget vill veta deras uppfattning.

Centerns Thomas Andersson fick inget gehör för sin motion om fria bussresor till blodgivning. Samtliga partier i alliansen reserverade sig mot beslutet.

Moderaten Christer Siwertsson fick inte heller sin vilja igenom med att kartlägga hur många kvinnor som kallas till mammografi men uteblir från undersökning.

Men Siwertsson lovade att komma tillbaka i frågan under landstingsfullmäktige. Samtliga partier i alliansen reserverade sig också mot beslutet.

Oppositionsrådet Marianne Larm Svensson vill inrätta pris för bästa lärande i organisationen i syfte att uppmuntra kvalitets- och förbättringsarbete inom landstinget.

Även här sa majoriteten nej och samtliga partier i alliansen reserverade sig.

Mer läsning

Annons