Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets morot till personalen: Sänkta löner och sämre schema

/
  • I dag ska det vara klart vilka 200 tjänster som ska bort inom landstinget. Personalen på IVA känner stor oro inför framtiden.
”Nu måste politikerna bestämma vilka som inte längre ska få intensivvård”, säger sjuksköterskorna Peter Åhlund och Jeanette Brorsson.
  • I dag ska det vara klart vilka 200 tjänster som ska bort inom landstinget. Personalen på IVA känner stor oro inför framtiden.”Nu måste politikerna bestämma vilka som inte längre ska få intensivvård”, säger sjuksköterskorna Peter Åhlund och Jeanette Brorsson.
  • Se ovan
  • Jeanette Brorsson
  • I dag ska det vara klart vilka 200 tjänster som ska bort inom landstinget. Personalen på IVA känner stor oro inför framtiden. Jeanette Brorsson och Peter Åhlund båda sjuksköterskor på IVA kommer tillsammans med sina arbetskamrater att få mycket försämrade arbetsvillkor. Bland annat har landstinget lämnat ett förslag på en löneminskning med tusentals kronor.
  • Intensivvårdsavdelningen är en dyr avdelning med mycket avancerad teknik och kostsamma mediciner. Runt 25 000 per dygn kostar en sängplats här.  ”Nu är det infört ett utbildningsstopp också”, konstaterar Peter Åhlund och Jeanette Brorsson.  Foto: Henrik flygare

De anställda på intensivvårdsavdelningen, IVA, på Östersunds sjukhus oroar sig inför framtiden. Vården ska bli effektivare med mindre pengar och mindre personal. Moroten blir sänkta löner, sämre semesterperioder, försämrat schema och försämrad patientsäkerhet.

Annons

I dag ska samtliga verksamhetschefer inom landstinget lämna över en lista på vilka medarbetare som ska sägas upp för att klara besparingskraven. Det handlar om 200 anställda.

Förslaget ska sedan granskas av landstingsledningen för att presenteras för de fackliga organisationerna på ett extra landstingskommittémöte nästa vecka.

På IVA känner personalen stor frustration och oro.

– Nu måste politikerna sätta ner foten och bestämma sig för vilka som ska ha intensivvård, säger Peter Åhlund, sjukskötare på IVA. Ska det införas åldersbegränsningar eller ska vi strunta i att ge rökare intensivvård?

IVA är ”hjärtat” på sjukhuset. Utan den här avdelningen går det helt enkelt inte att bedriva akutsjukvård.

Oavsett vem som kommer in får de samma behandling med inriktning på att rädda liv.

Men det är en dyr avdelning, ett dygn kostar runt 25 000 kronor och blir då patienten kvar där i 20 dygn handlar det om mycket pengar.

Utvecklad teknik och avancerade maskiner plus dyra mediciner gör att vården blir allt bättre - för alla.

I går fick personalen på IVA information om att arbetet med nedskärningarna inte var riktigt klar ännu. Cheferna arbetar med andra ord för att klara deadline.

Peter Åhlund och kollegan Jeanette Brorsson suckar tungt och berättar om arbetet på avdelningen.

– Vi hade en bra poängmodell som vi arbetade efter när det gäller schema, det var med stor vånda och många förhandlingar som vi övergick till den så kallade Östersundsmodellen, säger de.

– Vi gjorde eftergifter och till sist var alla nöjda. Modellen skulle utvärderas efter en tid, men det har inte gjorts.

Östersundsmodellen kan jämföras med ett så kallat tvättstugeschema där personalen själva ser till att fylla i alla rader så det är fullt bemannat alltid. De byter ihop med varandra och förlägger ledigheter när det finns vikarier.

– För att gå in i Östersundsmodellen avstod vi vår löneökning på 600 kronor per månad det året, konstaterar Peter Åhlund. Nu ska lönen sänkas ytterligare. Vi är för dyra!

De beskriver hur allt plötsligt ska vara rättvist och att de som arbetar på IVA inte ska ha högre ob-ersättning än övriga sjukhuset. Argumentet är att det är lika tungt att jobba natt för alla.

Men de har redan blivit av med 200 kronor i nattersättning, en ersättning som de inte har fått men solidariskt skulle bli av med.

– Så först har de dragit bort 200 kronor från alla, även de som inte arbetar natt, och nu kommer vi att förlora tusentals kronor varje månad i ob-ersättning, säger Peter Åhlund.

Samtidigt som budgeten ska hållas måste det kanske köpas nya apparater till avdelningen och medicinerna blir allt dyrare. Det ska tas inom befintlig budget.

– Det är endast antalet arbetade timmar som det går att spara på, säger Jeanette Brorsson. Vi kommer inte att få plocka in vikarier och tjänster kommer att vakantsättas. Sedan ska vi arbeta varannan helg och dela upp semestern på tre perioder.

Hur blir det med patientsäkerheten då?

– Jag har pratat med sjukhus i övriga Sverige och de har mer personal än oss på IVA. Vid hög belastning, om det är mer än normalläge, blir det inte optimal patientsäkerhet, säger Peter Åhlund.

– Folk kommer att tappa sugen. Politikerna förstår inte vad de satt i rullning, säger Jeanette Brorsson.

De är besvikna att ingen politiker hälsar på och försöker ta reda på hur vården bedrivs. Har landstinget för lite i kassan måste de bestämma vad de ska ge för vård med de pengar som finns.

De pekar på att landstingets informationsavdelning med 12 anställda som en ”riktig rysare” där det borde gå att spara pengar.

Liksom de pekar på att vården inte verkar vara det viktiga utan administrationen.

– Detta är jävligt frustrerande, säger Peter Åhlund, de ska ha synpunkter på något som de inte begriper, de vet inte vad vi gör. Människor lever i ett sammanhang och även politiker måste ha folk omkring sig som varit sjuka...

– Nu ska vi som arbetar nära patienterna producera mer med sämre lön...

Mer läsning

Annons