Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets anställda slutar använda giftiga undersökningshandskar

Landstingets anställda har valt bort handskarna som innehållet farliga mjukgörare, så kallade ftalater.

Användandet av de giftiga handskarna har minskat från 70 till 24 procent.

Annons

Det betyder att landstinget minskar mängden ftalater med hela fyra ton per år.

Landstinget har arbetat med en kampanj för en giftfri sjukvård. När det gäller undersökningshandskar visade det sig att landstinget förbrukar 5 000 handskar per dag och av olika anledningar har de mest använda handskarna varit vinylhandskar som innehåller ftalater.

Under 2008 och 2009 har en grupp inom landstinget arbetat med problematiken kring just PVC och ftalater för att få en giftfri sjukvård.

– Vi har arbetat med fokus på att minska landstingets användning av mjukgjord PVC-plast, framför allt för att mjukgörare så som ftalater kan ha negativa hälsoeffekter för de som använder produkterna. Vi är ett landsting som ska värna om människors hälsa, inte tvärt om, säger Tomas Östberg, miljökemiskt på Jegrelius, en verksamhet inom landstinget i ett pressmeddelande.

När uppföljning gjordes efter sommaren visar det sig att kampanjen har lyckats.

– Det är jätteroligt att se en sådan förbättring. Vissa avdelningar har från ett år till ett annat helt slutat köpa vinylhandskar med ftalater. Det visar att många tar miljö- och hälsofrågorna på stort allvar och vill göra rätt val, säger Åsa Paletun, landstingets miljökoordinator

Annons