Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget JO-anmäls för avtalsmiss om TV-serie

/

Landstinget i Jämtland har inte sparat de avtal om samtycke som patienterna undertecknade i samband med inspelningarna av TV-serien Luftens hjältar.

Handlingarna finns i stället hos det privata produktionsbolaget.

Annons

Det visar kompletteringar till den JO-anmälan som organisationen Centrum för rättvisa har gjort mot flera landsting i landet, däribland Jämtland.

Kompletteringarna lämnades in till JO under tisdagen.

När landstinget inte har sparat vare sig originalhandlingar eller kopior innebär det att varken patienterna själva, Socialstyrelsen eller andra myndigheter kan ta reda på om patienterna verkligen gick med på att avstå sekretessen, hävdar Centrum för rättvisa i sin anmälan.

Organisationen begärde från samtliga nio landsting som inte lämnade ut några handlingar ett beslut med besvärshänvisning för att kunna överklaga till kammarrätten. Detta vägrade Jämtlands läns länsting att gå med på.

"Enligt praxis från JO ska alla beslut om att neka utlämnande av allmän handling kunna överklagas, även då det uppges att handlingarna inte existerar", skriver Centrum för rättvisa.

LT har tidigare berättat att Centrum för rättvisa, i slutet av januari månad, anmälde tolv landsting och regioner med anledning av de avtal som ingåtts under den gjorda TV-inspelningen.

De ville helt enkelt se om landstingen följde avtalsvillkoren för att värna sina patienters integritet och för att försöka bedöma om de samtycken som skulle upprättas enligt avtalen utgjorde ett lämpligt och tillräckligt underlag för att ge efter för sjukvårdssekretessen.

Med de kompletterande handlingarna hoppas nu Centrum för rättvisa att JO kan bedöma om allt gått rätt till.

Mer läsning

Annons