Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Landstinget i Jämtland måste ta sitt ansvar”

/

– Nu hoppas jag att landstinget i Jämtland tar sitt ansvar, säger Jan-Erik Wallin på Pollenlaboratoriet i Umeå.

– Pollenprognoserna ökar nämligen möjligheten till egenvård och blir besparingar för landstinget.

Annons

Pollenlaboratoriet i Umeå vill ha ett bidrag på 100 000 kronor plus moms för att kunna ge pollenallergiker i Jämtlands län dagliga pollenprognoser under 2010.

Men hittills har landstinget i Jämtland varit njugga. Sedan starten 2006 har landstinget gett bidrag under endast ett år, 2008.

Under 2009 var det ekonomiska läget orsaken, men läkarna i länet tvistar även om nyttan med pollenprognoser.

I Norrland är pollenallergi en vanlig sjukdom, runt 10 till 15 procent av befolkningen uppvisar symptom.

Pollenallergi är en överkänslighetsreaktion i kroppens immunförsvar.

I Jan-Erik Wallins rapport från pollensäsongen 2009 konstaterar han att antalet receptbefriade allergiläkemedel har ökar under de senaste åren.

– Med andra ord har pollenallergikernas möjlighet till egenvård ökat. Tillgång till pollenprognoser är då ett viktigt hjälpmedel för behandling av allergiska symtom, säger han.

– Utöver en klok medicinering kan pollenallergikern genom att utnyttja pollenprognosernas information planera sin tillvaro så att de allergiska besvären lindras, skriver Wallin.

En enkätundersökning visar även att 70 procent, av de som svarat, har haft nytta av de dagliga pollenrapporterna.

– I efterhand kan allergikern likt en detektiv genom att jämföra pollenprognoserna med symtomen få veta vad som orsakade en försämring eller varför det kändes bättre igen.

Om landstinget bestämmer sig för att finansiera en mätstation i Östersund säger Jan-Erik Wallin att miljökontoret på kommunen har lovat att sköta den gratis. I varje fall lovade de det under 2009 men då lämnade inte landstinget något bidrag till verksamheten.

De flesta mätstationerna i landet finansieras med pengar från landstingen. Därför hoppas Pollenlaboratoriet i Umeå att landstinget i Jämtland kommer att bidra.

Mer läsning

Annons