Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget i Jämtland har landets sjukaste personal

Landstinget i Jämtland har med sina 6,3 procents sjukfrånvaro landets sjukaste personal. Detta trots att sjukskrivningarna minskar för varje år.

Annons

– Ändå har vi sänkt sjukfrånvaron med drygt en procentenhet under 2009, säger personalchef Björn Ahlnäs. Målet är att vi 2010 ska vara nere på 4,5 procent.

Han menar att landstinget haft en väldigt positiv utveckling när det gäller sjukskrivningarna, men han säger samtidigt att hela Jämtland legat risigt till just när det gäller sjuktalen jämfört med ett riskperspektiv.

– Vi är en stor arbetsgivare med en tung arbetsmiljö, men vi är definitivt på rätt väg. Vi har minskat sjukfrånvaron varje år utifrån den målsättning vi har.

Att sänka sjukfrånvaron med en procentenhet anser han vara ganska mycket, på 4 000 anställda totalt blir det drygt 40 årsarbetare som kommit tillbaka till jobbet.

Vad är då receptet?

– Vi har en förbättrad rehabiliteringsprocess som vi har jobbat med under 2008 och 2009, säger Björn Ahlnäs vidare, som är väldigt väl beskriven i olika faser hur vi ska arbeta med detta.

– Sedan har vi andra aktiviteter under året där vi tittar på fysisk kompetens hos personalen och försöker stötta dem som arbetar i en väldigt utsatt miljö. Då handlar det om riktade åtgärder.

– För det är mycket fysiska bekymmer eftersom personalen har en tung arbetsbelastning samtidigt som medelåldern är relativt hög.

Det är inom vården och landstingsservice, städ, kök och vaktmästeri, som de flesta sjukskrivningarna finns.

– Många av områdena har gjort ett väldigt bra jobb för att kunna sänka sina sjukskrivningar.

Tidningen Dagens medicin har tagit del av landstingens så kallade sjuktal och sammanställt en lista.

Högst sjukfrånvaro har Jämtlands läns landsting med 6,3 procent. Ändå har sjukfrånvaron minskat med 28 procent sedan år 2005.

6,3 procents sjukfrånvaro innebär att drygt 250 anställda är borta från jobbet varje dag.

Stockholms läns landsting kommer på andra plats med 6,1 procents sjukfrånvaro.

Det betyder att Stockholm och Jämtland har landets sjukaste personal men Kalmar har den friskaste med sina 4,2 procents sjukfrånvaro.

Mer läsning

Annons