Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen: Vi måste våga satsa

/
  • De största varslen i länet har legat i tillverkningsindustrin, som på Flextronics, och Magnus Lindgren tror att vi kommer se fler.Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Någon måste våga satsa för att ta Jämtland ur lågkonjunkturen. Det menar landshövding Britt Bohlin som förespråkar fler offentliga byggprojekt i länet.

Annons
Britt Bohlin konstaterar att den förestående lågkonjunkturen redan har drabbat Jämtlands län hårt. Hon anser att det krävs ett flertal åtgärder för att komma till rätta med situationen.
– Det klassiska i en lågkonjunktur är ju att sätta i gång byggprojekt och annat för att hjälpa till att hålla sysselsättningen uppe. Men det är ett osäkert läge just nu och många väljer att avvakta för att de inte litar på finansmarknader och annat. Britt Bohlin säger att ansvaret är delat och att vi inte bara kan lita på att det privata näringslivet ska ta täten.
– Det kan handla om att sätta igång offentliga byggprojekt där fängelset är ett exempel. Myndigheter och andra offentliga förvaltningar borde fundera på om det inte är rätt läge nu att trycka på knappen och dra igång olika projekt.
Magnus Lindgren är näringslivschef på Östersunds kommun och känner även han en oro inför den utveckling som skett.
– Jag är helt klart bekymrad. Vi har en lågkonjunktur som står för dörren. Man undrar hur hårt den kommer att slå och hur långvarig den blir. Hur kommer våra företag kommer att klara situationen?
De största varslen i länet har legat i tillverkningsindustrin och Magnus Lindgren tror att vi kommer se fler.
– Jag tror tyvärr att vi kommer att få se fler problem där. Fler nedläggningar, varsel och konkurser.
Men Magnus Lindgren ser också positiva egenskaper i Jämtlands regionen.
– Om man ser det i ett större perspektiv så är vi inte lika konjunkturskänsliga som andra regioner. Vi har en stor offentlig sektor. Turismindustrin är heller inte så konjunkturberoende vilket talar för att vi kanske kommer att lida mindre skada än andra regioner.
Annons