Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen: Se över a-kassesystemet

/
  • Länets varselsamordnare, landshövdingen Britt Bohlin, tycker att dagens a-kassesystem kan behöva en översyn.

Det har gått en vecka sedan landshövding Britt Bohlins lämnade sin lägesrapport över jobb- och företagssituationen i länet till sin chef – regeringen. Och a-kassesystemet får sig en omgång.

Annons

I lägesrapporten skriver hon att det krävs en rad åtgärder för att möta lågkonjunkturen. Bland annat skriver hon i rapporten att a-kassan bör ses över så att den inte ska förhindra människor från att jobba inom bygg- eller turismnäring.

LT tog ett snack med Britt Bohlin om rapporten, de föreslagna åtgärderna och läget i länet.

I den här rapporten så föreslås det en rad åtgärder. Berätta lite om dem.

– Vi trycker på att det finns ett utbildningsbehov. Det har vi sett i kontakter med näringsliv och kommun och landsting. Att utbildning är viktigt.

När du säger ”vi”, vilka menar du då?

– Det är en samordningsgrupp där representanter från både arbetsförmedling, kommuner, landsting och näringsliv finns med. Vi vill gärna ha med fler också.

Ni skriver att arbetslöshetsförsäkringen bör undersökas?

– Ja. Man bör se över a-kassan. I dag är det för kort gräns. Efter drygt 70 dagar måste man välja mellan a-kassa och anställning. Vi vill att man jobbar de timmar man får.

Britt Bohlin berättar att hon var ute och träffade en tjej i länet som drev ett kafé och hade stora problem med just att få tag på timanställda.

– Hon berättade att det var hopplöst. Man tappar a-kassan om man jobbar några timmar, säger Britt Bohlin.

Vad säger du till dem som tycker att en statstjänsteman inte ska hålla på och ha en massa synpunkter på politik?

– Jag förstår frågan. Vad vi har gjort är att vi har samlat in synpunkter och jag recenserar inte dem. Det här är vad småföretagare och olika personer runt om länet har tyckt. Sedan framför synpunkterna till regeringen. Det är upp till respektive departement att ställning till de synpunkterna.

Vad har du hört från din chef – regeringen – om vad de tycker om lägesrapporten?

– Det är möte för alla som lämnat rapporter nu på onsdag hos statssekreterare Jöran Hägglund. Jag får höra då. Men sedan är det ju så med alla sådana här rapporter att de arbetas in i departementet.

Annons