Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare missade blindtarmen - varnas

En läkare vid en hälsocentral i länet varnas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd sedan hon missat att upptäcka en 14-årig flickas blindtarmsinflammation.

Annons

Den 14-åriga flickan drabbades av magsmärtor och kräkningar och fördes av anhöriga till hälsocentralen för vård. Läkaren undersökte flickan och prover togs, men läkaren tyckte inte att varken smärtan eller provsvaren pekade på en blindtarmsinflammation.

Läkaren ansåg att flickan kunde skickas hem igen, men då flickans anhöriga ansåg att flickan var så dålig att de inte vågade ansvara för henne i det skicket, fick hon stanna på hälsocentralen över natten för observation.

Flickan fick värktabletter, men hennes magsmärtor intensifierades under kvällen och natten och hon kunde inte få i sig något att äta på grund av detta.

Dagen efter fortsatte smärtorna i magen och flickan erbjöds värktabletter och sköterskorna undrade om det inte var något psykiskt som gjorde att flickan hade ont i magen.

Först under sena eftermiddagen återkom läkaren för att ta en titt på flickan. Då hade smärtorna blivit så allvarliga att läkaren beslutade att skicka henne till kirurgen i Östersund - där man konstaterade en sprucken blindtarm.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd väljer att rikta en varning mot läkaren vid hälsocentralen. Nämnden anser att flickan, efter de symptom och prover som påvisats, borde ha skickats direkt till kirurgkliniken.

Mer läsning

Annons