Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare hos Kvinnohälsan: Hoppas vi överlever omställningsarbetet

/
  • I februari firade Kvinnohälsan 10 årsjubileum men de har ständigt varit ifrågasatta. Nu är det dags igen. Gynekologen Pia Hedberg är orolig över att behöva lämna de drygt 2 000 patienterna i sticket.Foto: Anita Näsberg

Nästan varje år ifrågasätts Kvinnohälsans verksamhet och nu är det dags igen. Kvinnohälsan avlastar inte kvinnosjukvården och de bidrar inte med något som inte primärvården själv klarar av”, konstaterar en utredning.

Annons

Det är kvinnosjukvårdens klinikchefer liksom de som har medicinskt ledningsansvar inom primärvården som enligt Carsten Dencker, verksamhetsområdeschef för barn/kvinna, anser det om Kvinnohälsans verksamhet.

Det är han som på uppdrag av landstingsstyrelsen gjort utredningen eftersom Kvinnohälsan organisatoriskt inte kan tillhöra en konkurrensneutral primärvård när fritt hälsoval införs vid årsskiftet.

Ändå konstaterar Carsten Dencker ”att kvinnosjukvårdens chefer och många distriktsläkare inte ser nyttan av Kvinnohälsans verksamhet, kan bero på att egentlig remittering inte förekommer utan att patienterna själva söker eller uppmanas att själv ta kontakt med Kvinnohälsan i samband med telefonrådgivning”.

Det glädjer i varje fall Pia Hedberg som är specialistläkare i kvinnosjukdomar på Kvinnohälsan.

– Jag tycker att utredningen är förvånansvärt bra, säger hon, bättre än jag hade förväntat mig. Han har i varje fall försökt att prata med många, även om det inte är så lätt att få folk att prata.

Pia Hedberg menar att Carsten Dencker provar att göra någon slags analys som detta med att nyttan kanske inte märks eftersom det inte sker någon remittering.

– Det innebär att inte förrän vi försvinner kommer det att upptäckas vad vi faktiskt har gjort, säger hon. Men många av distriktsläkarna vet att vi har en hel del ”tunga” patienter, en del har vi faktiskt tillsammans.

– Om de lägger ner oss kommer de att undra varifrån dessa patienter kommer.

Pia Hedberg hade hoppats de skulle få kontrakt på tre år, men under hela deras tioåriga existens har det varit under ett år i taget.

Under 2008 hade Kvinnohälsan 2318 patienter, flertalet är i åldern 50–55 år, med spridningen från 14 till 95 år. Under senare tid har det kommit till flera unga patienter.

I utredningen sägs även att:

Ur ett genusperspektiv kan det synas förlegat med en särskild mottagning för kvinnor. Det är dock så att många kvinnor anger sämre hälsa än män; om detta beror på en större utsatthet är oklart.

Kvinnohälsan tar emot en utsatt grupp patienter som kan ha svårt att få hjälp inom övrig hälso- och sjukvård vilket kan leda till många besök utan önskvärd effekt.

Efter detta resonemang föreslås, om inte Kvinnohälsans verksamhet bortprioriteras, att de ska finnas kvar i form av ett ”Resursteam med fokus på kvinnohälsa”. De ska inte ingå i hälsovalet utan knytas till enheten för folkhälsa tillsammans med Ungdomsmottagningen.

Rent fysiskt ska de även i fortsättningen ha sina lokaler i anslutning till Frösö hälsocentral.

Mer läsning

Annons