Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare har ingen plikt att anmäla svininfluensasmitta

Svininfluensan ser hittills inte ut att ha orsakat något fall i Jämtland, men sedan förra veckan är det ingen anmälningsplikt för konstaterade fall i samhället.

Annons

Bakgrunden är att Socialstyrelsens bedömer att svininfluensan kommer till hösten och att stoppa spridningen går inte.

Det betyder att om svininfluensa förekommer hos en person som besökt någon av länets hälsocentraler så behöver det inte bli känt inom landstinget, förutsatt att personen genomgår ett normalt tillfrisknande.

– Kommer det till kännedom hos en distriktsläkare får inte vi veta det, säger Johan Wiström, smittskyddsöverläkare i Jämtland.

– Bara genom de som vårdas på sjukhuset och via labbet får vi veta vilka som varit positiva för influensa.

Johan Wiström bedömer att det inte är meningsfullt med rapporteringsskyldighet i sammanhanget.

– Förr eller senare får vi en spridning i samhället, säger han och konstaterar att krav på anmälningsplikt för varje nytt fall av svininfluensa skulle medföra onödig byråkrati för sjukvården.

Vaccinationerna är tänkta att starta under hösten och skyddseffekten sitter i ett år.

För landstinget Jämtland beräknas det kosta mellan 15 och 20 miljoner att köpa in vaccinet, men hur mycket patienterna ska betala är oklart.

På sjukhuset i Östersund aktiveras planerna för hur patienter ska vårdas vid utbrott av influensa. Det handlar exempelvis om var de ska vårdas, vilka prover som ska tas och hur sjukvårdens resurser ska disponeras.

Samtidigt som det här pågår står det också klart att massvaccineringen mot influensan kan komma att skjutas upp.

Det nya vaccinet som är tänkt att komma ut på marknaden i höst har inte testats på människor och det är oklart om det kan ge några allvarliga biverkningar. Kliniska studier har gjorts på det prototypvaccin som ligger till grund för det nya vaccinet.

Nästa vecka ska EU:s läkemedelsmyndighet EMEA ta ställning till om fler kliniska studier ska göras innan vaccinet godkänns.

På Socialstyrelsens smittskyddsenhet är budskapet att man inväntar EMEA:s beslut.

Annons