Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågväxel för transportcranschen

Transportbranschen har lagt in lägsta växeln. Hjulen går allt långsammare i uppförsbacken utan att något krön siktas.

Annons

För tredje kvartalet i rad uppvisar transportföretagen kraftigt minskande framtidstro.

– För ett år sedan talade vi om rykten om en konjunkturnedgång, men vi föreställde oss inte en så här drastisk förändring, säger Peter Jeppsson, vd i TransportGruppen i ett pressmeddelande.

– Det som nu drabbar våra företag har redan hänt hos deras kunder. Våra branscher är sammanlänkade med övriga näringslivet.

Den bristande framtidstron redovisas i en så kallad transportindikator. Den ger en inblick i hur transportföretag i landet ser på omsättningsutvecklingen i dagsläget, samt hur omsättning och sysselsättning kommer att förändras under nästföljande tre månader.

Andelen paneldeltagare som tror på minskad omsättning har nästintill fördubblats, från 35 till 67 procent.

78 procent av företagen bedömer att antalet medarbetare i branschen kommer att minska under det kommande kvartalet. Vid samma period ifjol trodde 12 procent på minskat antal medarbetare

Det finns några ljuspunkter. Bussbranschen har fortsatt rekryteringsbehov och behovet av kompetenta chaufförer motsvarar inte tillgången. Tillsammans sysselsätts 220 000 personer i transportnäringen som står för drygt 9 procent av Sverige 2,3 miljoner anställda.

Annons