Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågorna slukade villa mitt i Lit

/
  • Räddningstjänsten konstaterade snabbt att huset var övertänt. Men brandorsaken är inte fastställd. Mikael Eriksson, räddningsledare Lit, berättar att de boende hörde en smäll på övervåningen sedan sprang de ut och larmade SOS.  Foto: Ulrika Andersson
  • Det stod tidigt klart att det fanns gasflaskor i ett garage cirka tio meter från huset. Men medvindriktningen som var för stunden var det inte någon fara. Men om vinden skulle vända finns det risk för andra byggnader i närheten.
  • Villan på Norrgårdsvägen gick inte att rädda.Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson

En villa i centrala Lit totalförstördes i en brand på torsdagskvällen. Tre personer som befann sig i huset kunde ta sig ut själva och larma SOS.

Snabbt konstaterade räddningstjänsten att villan var övertänd.

Annons

19.12 larmades SOS om brand i en villa på Norrgårdsvägen i Lit. Det är mitt i ett bostadsområde och ligger nära Lits skola.

Räddningstjänst från Lit och Östersund skickades dit. När räddningstjänsten kom på plats brann det i huset farstudel vid ingången och ett tjockt rökmoln omringade huset. Enligt Mikael Eriksson, räddningsledare i Lit, befann sig en kvinna och två barn i huset när det började brinna. De tog sig ut själva och larmade SOS.

– Det small till på övervåningen, säger Mikael Eriksson.

Det är dock oklart vad som orsakat branden. Ingen av de som bodde i huset skadades vid branden. Mikael Eriksson berättar att de har en bra bemanning med folk från de två räddningstjänsterna, ett tiotal arbetade med släckningsarbetet.

Ulf Jernström, räddningsledare från Östersund, konstaterade snabbt att huset inte skulle gå att rädda.

Tidigt stod det också klart att det fanns gasflaskor i ett garage cirka tio meter från huset, en bil stod också parkerad i närheten. Vakthavande länspolisbefäl, Tim Person, berättade senare på kvällen att räddningstjänsten meddelat att de hade branden under kontroll.

– Det är tydligen en gynnsam vindriktning nu, säger Tim Persson.

Men om vinden skulle vända finns risk att andra byggnader i närheten kan hotas av branden.

– Då kan det bli aktuellt med evakuering av personer som bor i närheten.

Huset gick inte att rädda. Räddningstjänstens främsta uppgift är att försöka undvika att branden sprider sig till närliggande hus.

Mer läsning

Annons