Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Läget på butiken är viktigare än konjunkturen”

/
  • Elionore Gustafsson och Ingela Höglund startar Vero moda och Jack & jones  i Östersund. Läget är viktigare än konjunkturen är deras ståndpunkt för när man bör satsa på en ny ort.Foto: Håkan luthman
  • Jenny Nilsson förbereder butiken inför premiären. Foto: Håkan Luthman
  • Jenny Nilsson och Hanna Zachrisson förbereder butiken inför premiären.Foto: Håkan Luthman

Försäljningsprognosen för den svenska handeln har skruvats upp rejält. Men konjunktur och prognoser spelar inte alltid så stor roll. För ett par av de nya handlarna i Mittpunkten är placeringen betydligt viktigare.

Annons

Handelns utredningsinstitut, HUI, gjorde tidigare i år en prognos där man räknade med att försäljningstillväxten i Sverige under 2009 skulle landa på låga 1 procent. Men efter sommarens ruljans ser prognosen helt annorlunda ut. De senaste siffrorna visar att försäljningen bör öka cirka 2,5 procent under året. Vilket enligt HUI kan betecknas som ett ganska bra år.

Köpcentrumet Mittpunkten i Östersund har den senaste tiden lockat en rad nya butiker att etablera sig i fastigheten. Och efter en tid med renoveringsarbeten hölls i går en nyinvigning av lokalerna. Ingela Höglund och Elionore Gustafsson är butiksägare till Vero moda och Jack & jones, enligt deras synsätt så handlade det inte så mycket om prognoser eller konjunktur när de valde att starta butiken.

– För oss har det handlat mer om att hitta rätt läge. Vi hade redan varit etablerade här för ett år sedan om kunnat, säger Elionore Gustafsson.

Ingela Höglund instämmer och påpekar att en etablering i Östersund sannolikt inte är så riskabel.

– Det är en mellanstor svensk stad där det saknats ett visst utbud av butiker tidigare. Jack & jones och Vero moda har ju funnits här tidigare och gått bra.

De båda har väldigt stora förhoppningar på Östersund och tror inte att den finansiella oron ska störa handeln särskilt mycket.

– Om det kommer räntehöjningar så innebär det bara att räntan kommer upp i en nivå där den legat tidigare och så länge folk har arbete så kommer de inte att påverkas så mycket, säger Ingela Höglund.

Annons