Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ladängen ett ljus i mörkret för skidsugna

/
  • Nu testas belysningen i Ladängen och på håll ser ljuset ut som ett stort hjärta.    Foto: Jan Andersson
  • ”Den sjunde januari nästa år ska vi inviga backen med pompa och ståt”, säger Tobias Lundberg.
  • Anders Didriksson och Fredrik Rosenqvist från Ås jobbar tillsammans med Henrik Petrusson från Torvalla med efterjusteringar i backen.
  • Det gamla vandrarhemmet uppe vid Frösötornet ska säljas för bortforsling. Här ska det bli fler parkeringar.

Lördagen den sjunde januari 2012 blir det en högtidlig invigning av skidbacken Ladängen på Frösön. Redan nu är det mesta jobbet på projektet klart och belysning och skidlift är redan uppsatta och testade.

Annons

– Egentligen väntar vi bara på snön men blir det kallt kan vi starta snökanonanläggningen, säger Tobias Lundberg, som är projektassistent på kultur- och fritidsförvaltningens kansli vid Östersunds kommun.

Skidbacken Ladängen består av två nedfarter, som bägge är cirka 400 meter långa. En av backarna är en familjebacke medan den andra är brantare. Mellan backarna står den nybyggda släpliften som är 370 meter lång och klarar av 750 åkare i timmen.

– Det är meningen att hela familjen ska ha ett bra utbyte av Ladängen och det här blir ett bra komplement till Gustavsbergsbacken, säger Tobias Lundberg.

Hela projektet har kostat kommunen 20,4 miljoner kronor och av de slantarna är fem miljoner EU-medel. Själva liften har gått loss på 2,4 miljoner.

– Det här är en början på en utveckling för hela Östberget, säger Tobias.

Ni började med att bygga Ladängen redan 2009, varför har det tagit så lång tid?

– Det har varit besvärligt med upphandlingarna. Det i sin tur har lett till diverse förseningar, säger Tobias Lundberg.

Många har önskat en ihopkoppling mellan Gustavsbergsbacken och Ladängen och att det skulle bli en skidbro över den ravin som skiljer backarna åt, hur blir det med det?

– Tyvärr så blir det inte så, inte i den här delen av projektet i alla fall. Pengarna räckte inte till det. Det skulle också vara vår önskan att det hade gått. Inte blir det någon skidbro över Byvägen heller som många ville. Men hur det blir i framtiden är svårt att veta.

Ett problem som Tobias Lundberg pekar på är bristen på parkeringsplatser kring Ladängen.

– Vid toppar runt helgerna kan det bli svårt att hitta platser, säger han. Vi har en liten parkering nere på Byvägen och en större uppe vid Frösötornet, men de kommer nog inte att räcka till. Samåkning och busstransport är att rekommendera, säger han.

Tobias berättar att det gamla vandrarhemmet nedanför Frösötornet ska säljas för bortforsling.

– På den tomten ska det också bli parkeringar, säger han.

Hur blir invigningen?

– Det blir en familjedag med gratis skidåkning, både i Ladängen och i Gustavsbergsbacken. Storsjöodjurets son Birger kommer att vara på plats. Om han ska åka skidor vet jag inte, skrattar Tobias.

Mer läsning

Annons