Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ladängen dammas av och Litsbacken rustas upp

Familjebacken Ladängen på Frösön får en renässans och ska i förlängningen byggas ihop med Gustafsbergsbacken. Och den nedläggningshotade Litsbacken ska bland annat säkras med nya snökanoner.

Annons
Ladängen på Frösön var en gång i tiden en populär familjeskidbacke som nu ska rustas upp för – till att börja med – elva miljoner kronor.
Det handlar bland annat om en lift på 360 meter och värmestuga.
– Ladängen blir av. Så långt är det spikat. Men vi kommer inte att bygga ihop det med Gustafsbergsbacken i det första skedet, säger Anneli Frid på teknisk förvaltning på Östersunds kommun.
Problemet är att det finns ett lapptäcke av privat mark som först måste lösas in om de två skidliftsystemen ska kunna bindas ihop.
– Vi vet inte om vi ska göra bro eller tunnel. Det finns inte pengar till det just nu.
Anneli Frid berättar att det ska byggas en servicebyggnad med toalett och värmehytt vid liften. Funderingar finns också på att sätta parkeringsplatser på samma sida som backen samt anlägga fler parkeringsplatser än de som finns i dag.
– Motorn till liften kommer troligen att sitta uppe i backen så att det inte blir något buller nere vid Byvägen för de boende.
Kommunens plan är att bygget av Ladängsbacken ska ta ungefär två år.
Även Litsbacken – en av de två backar för alpin skidåkning som finns i Östersunds kommun – kommer att få en ansiktslyftning.
Än så länge har fem miljoner kronor avsatts i en flerårsbudget där det bland annat kommer att investeras i snökanoner och en pistmaskin.
Annons