Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkor kan offras för att rädda verksamheten i Gamla kyrkan

/

Kyrkorna i Odensala, Marielund eller Lugnvik kan komma att offras för att Östersunds församling ska kunna behålla den omtvistade verksamheten i Gamla kyrkan.

Annons

Herbert Sjödin (C) är kyrkorådets ordförande. Han berättar att Östersunds församling just nu jobbar med att ta fram ett sparförslag som ska få bukt med den dåliga ekonomin inför nästa års budget.

Den dagliga verksamheten i Gamla kyrkan – inriktad mot missbrukare, unga och psykiskt sjuka – har blivit en het potatis i debatten om var församlingen ska spara pengar.

Herbert Sjödin hävdar att en majoritet av beslutsfattarna nu är överens i frågan.

– När det gäller Gamla kyrkan så kan jag nämna att det nog är en majoritet som anser att verksamheten där är så betydelsefull att man måste bevara den.

Med bevara så menar han att dagverksamheten i Gamla kyrkan ska få fortsätta som den gör i dag.

Men om verksamheten i Gamla kyrkan ska behållas intakt så måste församlingen spara på annat håll. Att stänga någon av stadsdelskyrkorna i Odensala, Marielund eller Lugnvik är alternativ som just nu diskuteras berättar Herbert Sjödin.

– Tyvärr så måste vi diskutera även sådana alternativ. Det kan bli så att vi måste lägga ner någon av stadsdelskyrkorna, höja kyrkoavgiften eller göra båda delarna. Det är ett komplicerat läge och inte alls roligt att fatta ett beslut om en sådan sak.

Herbert Sjödin säger att den kyrka som eventuellt läggs ner kan ses som ett offer för att rädda annan viktig verksamhet som den i Gamla kyrkan.

Enligt Herbert Sjödin beräknas församlingens underskott bli cirka 5 miljoner kronor på en total budget om cirka 50 miljoner kronor. Ungefär hälften av underskottet gäller den obligatoriska begravningsverksamheten.

Den andra delen av det ekonomiska underskottet gäller kyrkans direkta verksamhet som också kallas för församlingsverksamheten.

Mer läsning

Annons