Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkopolitiker: Vi har ett besparingskrav på oss

/
  • Herbert Sjödin är centerpartistisk ordförande i kyrkorådet. Han befarar att            Gamla kyrkans dagverksamhet snart kan vara ett minne blott. Foto: Ulrika Andersson

En strid är under uppsegling inom Östersunds församling. I skottlinjen ligger Gamla kyrkans dagverksamhet för missbrukare och psykiskt sjuka.

– Att dra in den verksamheten kommer knappast spara några pengar åt församlingen, säger Herbert Sjödin (C), ordförande i kyrkorådet.

Annons

Östersunds församling lever med tunga besparingskrav hängande över sig.

Ett av de förslag som diskuterats på kyrkorådets sammanträden i församlingen är att helt dra in på den dagverksamhet som Gamla kyrkan anordnar för missbrukare och psykiskt sjuka.

Det har upprört kyrkorådets fyra centerpartiska ledamöter som, i kontrast mot övriga sju ledamöter (fyra socialdemokrater, två moderater samt kyrkoherden Gunnar Prytz), reserverat sig mot att ens ta upp frågan om en avveckling till diskussion på kommande sammanträden.

De fyra – Herbert Sjödin, Marianne Eriksson, Märta Edström och Viveka Sandegård – befarar att Östersunds församlings stora profilverksamhet snart kommer att försvinna.

– Dagverksamheten i Gamla kyrkan är det som gjort församlingen känd i landet och utgjort vårt ansikte utåt, säger Marianne Eriksson.

– Personalen där gör en jätteviktig insats och har lyckats upprätta en oas för missbrukare och andra i behov av samtal. Verksamheten där är fantastisk, att avveckla den vore ett stort misstag, säger hon.

Herbert Sjödin har svårt att tro att ett beslut om att lägga ned dagverksamheten kommer att utgöra en besparing.

– Det som sagts är att ingen ur personalen kommer att sägas upp, de ska istället flyttas om till andra uppgifter. Därför undrar jag vad vinsten med ett sådant beslut egentligen kommer att bli?

– Dessutom har Svenska kyrkan som en av sina uppgifter att utöva diakoni. För mig är den verksamhet som utövas i Gamla kyrkan ett tydligt exempel på just diakoni, säger han.

Tanken är att kommunens värmestuga vid ett avvecklande i Gamla kyrkan ska ta över som samlingspunkt och utgöra stöd till de personer som kyrkan i dag vänder sig till.

– Men för församlingens del är det viktigt att verksamheten även fortsatt är kyrklig.

– Jag har svårt att se att den blir lika personlig och behovsanpassad om den blir kommunal, säger Herbert Sjödin.

Men vad är då alternativet till att lägga ned Gamla kyrkans dagverksamhet?

– En annan sak som diskuterats är våra olika stadsdelskyrkor i Lugnvik, centrala Östersund, Marielund och Odensala. Det skulle kunna tänkas att någon av dessa får stryka på foten, säger han.

– Men kyrkorna ska finnas för att vara nära befolkningen och att dra ned på den verksamheten är inget som jag förespråkar.

Herbert Sjödin och Marianne Eriksson är istället överens om en annan lösning på problemet:

– Vi har ett lågt uttag av kyrkoavgift, inte minst om man jämför med våra grannförsamlingar. Att höja skatten med några ören tror vi är ett fullt gångbart alternativ, säger Marianne.

– Det blir alltid farligt när man pratar siffror, men genom att höja kyrkoavgiften med någon eller några ett-öringar per hundralapp kan vi rädda det här, säger Herbert.

I början av september hålls nästa kyrkorådssammanträde. Då kommer diskussionen om vilket öde som väntar Gamla kyrkans dagverksamhet med största sannolikhet att fortsätta.

– Inget beslut är fattat än, men om det går igenom känns det som ett svek mot våra församlingsmedlemmar. Jag är upprörd över att frågan ens kommit på tal, säger Marianne Eriksson.

Annons