Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoherden behöver inte vänta på kyrkorådet

– Det här är en väldigt allvarlig situation. Det handlar om bristande förtroende mellan kyrkorådets majoritet och kyrkoherden.

– Kyrkoherden behöver inget beslut från kyrkorådet för att skriva ett samarbetsavtal med Östersunds kommun.

Annons

Det hävdar Socialdemokraten Gudrun Olsson som tycker att konflikten är väldigt olycklig.

– Vi har länge diskuterat att utveckla och förändra verksamheten, säger hon. I vintras stängde vi Gamla kyrkan på fredagar och personalen har varit i värmestugan en kväll i veckan.

Hon menar att det har pågått en process och på försommaren tog kyrkoherden upp frågan i kyrkorådet och ville ha viljeinriktning för diakonin.

– Det är sådantsom vi förtroendevalda ska uttala oss om. Då fanns det en majoritet för att det var intressant att utveckla verksamheten. Vår grupp var väldigt positiva till en samverkan med kommunen.

– Det behövs inget beslut för detta. Vi har talat om vår viljeinriktning, egentligen har kyrkoherden inte ens behövt fråga. Hur verksamheten ska utformas är personalens ansvar.

Hon menar att Herbert Sjödin är otydlig i sitt ledarskap, att han gjort egna utredningar bland personalen som de inte ska lägga sig i. Nu mår personalens dåligt och det måste de ta på allvar.

– Allt handlar om att utveckla diakonin och vi har i vårt program sagt att vi ska samverka med andra organisationer. Nu har verksamheten i Gamla kyrkan sett ut som den har gjort in 17 år, vilken verksamhet är det som inte behöver utvecklas?

– Jag tycker det här är jätteintressant, jag beklagar att de inte är nyfikna och ser vad vi kan göra tillsammans.

Nu hoppas Gudrun Olsson att de ska hinna prata med varandra innan kyrkorådsmötet på torsdag och komma fram till någon koncensus.

Annons