Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan: Inget konstigt med att personal slutar

/
  • ”Jag tycker det fungerar bra, men det tar tid innan en ny organisation sätter sig. En del gillar inte den nya organisationen och passar på att flytta på sig”, säger Jan-Erik Tedemar, s, ordförande i kyrkofullmäktige i Östersunds församling.

Varför slutar så många anställda i Östersunds församling?
– Det är inget konstigt, ibland flyttar människor och man kanske passar på när det sker en omorganisation, säger Jan-Erik Tedemar, s, ordförande i kyrkofullmäktige i Östersunds församling.

Annons

I torsdagens tidning berättade prästen Eva Jemn att hon säger upp sig på grund av de förändringar som gjorts. Sjukhusprästen har redan slutat. Rut Törnqvist, studentpräst, ska också sluta. Det finns också fler som lämnat eller är på väg att lämna sitt arbete i församlingen.

– Eva Jemn har varit på väg ett tag. Rut Törnkvist ska gå vidare till att arbeta med flyktingar i Ånge, något som intresserar henne. Och att vara sjukhuspräst är ett av de jobbigaste arbetena som många gör i några år och sedan går vidare. Ibland vill man flytta och möjligheter dyker upp, säger Jan-Erik Tedemar.

Från årsskiftet 2007/2008 började en ny organisation i Östersunds församling att gälla. Församlingen har centraliserats och fem distrikt har ersatts av ett.

– I och med det jobbar alla nu i hela församlingen och resurserna kan utnyttjas på ett bättre sätt. Jag tycker det fungerar bra, men det tar tid innan en ny organisation sätter sig.

– En del gillar inte den nya organisationen och passar på att flytta på sig, säger Jan-Erik Tedemar.

Enligt honom har nyordningen gjort att det totalt sett hålls flera gudstjänster och att det nu finns möjlighet att jobba mer tillsammans där behoven är som störst.

Han ser ingen fara i att flera av de starka personligheter som verkat inom församlingen många år slutar, som Rut Thörnqvist och Eva Jemn.

– Tjänsterna tillsätts ju igen. Och vi vet ju inte vilka vi får istället, och de som redan kommit har inte hunnit profilera sig så mycket ännu, säger Jan-Erik Tedemar.

En bakomliggande faktor till organisationsförändringen är budgeten.

– Vi har ett underskott och i den nya planen, fram till 2013, ingår att få en budget i balans, säger Jan-Erik Tedemar.

Facket KyrkA ställde sig bakom organisationsförändringarna i Östersunds församling när förändringsbesluten fattades.

– Vi hade också ett krav på att det ska göras en utvärdering där de anställdas synpunkter kan komma fram, säger Sten Bylin, regionalt skyddsombud i Kyrkans akademikerförbund.

Utvärderingen ska göras i år.

– I förhandlingarna av omorganisationen så var facket delaktiga. Det fanns också synpunkter och det var därför som vi ställde kravet att det ska ske en utvärdering, säger Sten Bylin.

– Det tar alltid tid innan en organisationsförändring sätter sig men jag har fått uppfattningen att arbetsgivaren, Östersunds församling, är lyhörda vad gäller personalens åsikter. Men man får räkna med en del problem under vägen när man gör en sådan här förändring, säger Sten Bylin.

LT har sökt kyrkoherde Gunnar Prytz för en kommentar, men inte nått honom. LT har också sökt studentpräst Rut Törnkvist för en kommentar men har inte fått tag i henne.

Annons