Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrka bötfälls för jämställdhetsbrott

Den kyrkliga samfälligheten Häggenås, Lit och Kyrkås förlorade en tvist i Arbetsdomstolen har fällts för att de inte gett en präst löneförhöjning under barnledighet.

Annons

När samfälligheten beslutade om lönerna för sina två präster – en kvinna och en man – höjdes mannens lön med 1200 kronor i månaden. Men arbetsgivaren, ansåg att de inte kunde bedöma kvinnans prestation eftersom hon var föräldraledig och höjde därför inte hennes lön.

Kyrkans akademikerförbud stämde samfälligheten och Arbetsdomstolen har nu beslutat att ge förbundet och kvinnan rätt.

– I stället för en höjning av lönen så kostar det här arbetsgivaren 346 000 kronor av samfällighetens pengar. Jag är förvånad över att vi hamnade i den här situationen, säger Sten Bylin, ordförande i stiftskretsen för Kyrkans akademikerförbund.

Samfälligheten ska betala 40 000 kronor i skadestånd till prästen, 35 000 kronor till förbundet, samt rättegångskostnaderna. Sammanlagt 346 000 kronor.

– Det är väldigt ovanligt att det går så här långt, normalt sköter den kyrkliga arbetsgivaren sådant här på ett korrekt sätt. Vi försöker alltid hitta andra lösningar först, säger Sten Bylin.

Arbetsdomstolen anser att arbetsgivaren, det vill säga den kyrkliga samfälligheten, har brutit mot kollektivavtalet, samt att prästen missgynnats i samband med att hon varit föräldraledig.

Mer läsning

Annons