Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan hotar skotertävling

/
  • Under de senaste dagarna har traktorer, pistmaskiner och lastbilar arbetat för högtryck på Gräfsåsens skoterstadion i Östersund för att få området färdigt inför helgens Arctic Cat Cup. Foto: Henrik Flygare
  • Jan Sund är inte orolig för att de låga temperaturerna ska stoppa helgens Arctic Cat Cup. ”Det är nästan alltid varmare på Gräfsåsen jämfört med vad det enligt prognoserna ska vara i stan, säger han.

Om den bitande kylan håller i sig kan den 38:e upplagan av Arctic Cat Cup ställas in.

– Det får inte vara kallare än minus 20 grader, säger tävlingsledare Michael Björch.

Annons

Enligt väderleksrapporterna ska det kalla vädret hålla i sig även under tävlingsdagarna, men arrangörerna är ändå inte oroliga.

– Det är nästan alltid varmare på Gräfsåsen jämfört med vad det enligt prognoserna ska vara i stan, säger Jan Sund, ordförande i Östersunds snöskoterklubb, som arrangerar tävlingarna.

Arctic Cat Cup har aldrig tidigare ställts in på grund av vädret, men ett år i början av 2000-talet sköts arrangemanget upp en vecka eftersom det saknades snö.

Inte heller när det kommer till antalet besökare tror Östersunds snöskoterklubb att den extremt svala temperaturen ska ställa till problem. Klubben räknar som vanligt med att mellan 3000 och 5000 personer ska följa förarna under de båda tävlingsdagarna.

– Skoterfolk är vana att klä på sig, konstaterar Jan Sund.

230 av Europas främsta skoterförare är anmälda till tävlingarna som arrangeras på Gräfsåsens skoterstadion i Östersund under den kommande helgen. Under de senaste dagarna har flera traktorer, pistmaskiner och lastbilar arbetat för högtryck för att få tävlingsområdet klart i tid.

– Det är inte så där jättemycket snö, men det räcker för att kunna bygga banan, säger Jan Sund.

Nytt för i år är att de allra yngsta förarna kommer att kunna delta i Arctic Cat Cup. På söndagen kommer barn mellan sex och 12 år att visa upp sina färdigheter på 120-kubiksmaskiner.

– För att få fart på tillväxten i sporten måste vi få i gång en fungerande ungdomsverksamhet, och jag tror att det här kan vara ett bra sätt, säger Jan Sund.

Annons