Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna lurade till sig 700 000

Genom falska dokument lurade kvinnan till sig över 700 000 kronor från Försäkringskassan, a-kassan och i form av falska sms-lån.

Annons

En kvinna bosatt i Östersunds kommun åtalas för över 20 fall av bedrägeri och urkundsförfalskning.

Under mer än fem år lurade kvinnan Försäkringskassan att betala ut 423 344 kronor till henne i sjukersättning. Kvinnan är misstänkt för att ha förfalskat såväl medicinska underlag som arbetsgivarintyg. Bland annat är kvinnan misstänkt för att ha ändrat ett datum på ett sjukintyg och på så vis fått en sjukskrivning som var en och en halv månad längre än den sjukskrivningsperiod som läkaren hade bedömt.

Kvinnan har också skrivit ihop en utredningsjournal och en rehabiliteringsutredning och skickat den till Försäkringskassan under förespegling att det är arbetsgivaren som upprättat dokumenten. Då kvinnan använt sig av falska dokument och använt andras namn för att underteckna dessa åtalas för urkundsförfalskning samt för grovt bedrägeri.

Dessutom är kvinnan misstänkt för att ha lurat sin arbetslöshetskassa på nästan 200 000 kronor. Under nästan tre års tid har kvinnan enligt åtalet försäkrat att hon varit helt arbetslös och underlåtit att meddela att hon uppbar sjukpenning.

Dessutom har de arbetsgivarintyg som kvinnan skickade till arbetslöshetskassan varit undertecknade av en person som kvinnan hittat på.

Arbetslöshetsersättning har därför betalats ut på felaktiga grunder.

Kvinnan har dessutom utsatt flera privatpersoner för obehag när hon har lurat olika finansbolag att betala ut sms-lån. Kvinnan har uppgett att hon varit andra personer och på så sätt fått finansbolagen att betala ut pengar vid fler än tio tillfällen, pengarna har gått in på kvinnans konto, men lånen har registrerats på andra personer.

De personer som fått låna ut sina personuppgifter till kvinnans bedrägerier har naturligtvis utsatts för en massa obehag och besvär och yrkar därför ersättning.

Finansbolagen vill också ha tillbaka sina pengar.

Totalt har kvinnan genom bedrägerierna lurat till sig 702 000 kronor. Kvinnan har erkänt delar av bedrägerierna.

Mer läsning

Annons