Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskapen dålig om offentlig verksamhet

En undersökning som SKL ligger bakom visar att få svenskar vet vad kommuners och landstings utgifter går till. – Vi måste bli bättre på att informera om vilka ansvarsområden vi har, säger Carina Zetterström.

Annons

Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) undersökning visar att de flesta svenskar tror att mindre än hälften av kommuners och landstings utgifter går till kärnverksamheter som vård, skola och omsorg.

I själva verket ligger denna siffra på 90 procent, något endast tre procent av landets befolkning vet.

Carina Zetterström, oppositionsråd i Östersunds kommun:

– Siffror som dessa kan tyda på att man tror att kommunerna har ett större antal ansvarsområden än vad de faktiskt har, säger hon.

– Det är ett tecken på att vi kanske behöver bli bättre på att informera och kommunicera med medborgarna om våra uppgifter.

I undersökningen framgår det också att en av tre svenskar inte känner till att det är kommuner och landsting som har ansvaret för vård, skola och omsorg.

Sammantaget anser Carina Zetterström att det kan finnas ett demokratiproblem i de siffror som SKL presenterar:

– Om skattebetalarna inte vet vad pengarna går till kan man väl säga att det finns ett demokratiproblem i det här. För trovärdighetens skull är det viktigt att medborgarna vet att deras skattepengar går till kärnverksamhet, säger hon.

Mer läsning

Annons