Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare tar strid mot dubbel vaktstyrka på krogstråket

/
  • Än är det lugnt nere vid vattnet, men till årets krogstråk kräver kommunen dubbel vaktstyrka utanför tälten. Tre krogägare har hittills överklagat beslutet. Foto: Håkan Luthman

Kommunen kräver för många ordningsvakter på krogstråket efter klockan 19.00 vissa kvällar, hävdar flera krögare som överklagar i länsrätten.

Annons

Krögarna ifrågasätter hur alkohollagen tillämpas hos kommunen som i sin tur skickat överklagan till länsrätten för att avgöra frågan.

Efter klockan 19.00 kräver kommunen fyra vakter vid varje krog fram till stängning vissa kvällar. Beslutet gäller fredag, lördag den 24 respektive 25 juli, samt torsdag, fredag och lördag helgen därpå.

Men att betala för en fördubblad vaktstyrka är inget krögarna vill göra.

Tre krogägare har hittills överklagat och hävdar att det räcker gott och väl med två vakter den här tiden på dygnet.

– Det är anmärkningsvärt med en fördubbling av vaktstyrkan under den här tiden jämfört med tidigare år, hävdar Torkel Lagert på Innefickan i sin överklagan.

– Med erfarenhet från 16 år på krogstråket så är det ett överflöd med två vakter mellan klockan 19–22 de här kvällarna, konstaterar Peter Cronheden i överklagan där det framgår att han kan tänka sig att ta in de två ”extra” vakterna från klockan 22.00.

– Vi anser att det här är oskäligt. De flesta krogar ligger så pass tätt och krogarna samarbetar inbördes. Med tanke på tidigare erfarenheter av yran räcker det med två vakter och en entrévärd, framhåller Teddy Bergström som driver PTM Krog AB.

Maria Stenlund som är handläggare på tillståndsenheten i Östersunds kommun förklarar att det är skärpningen i alkohollagstiftningen som slår igenom på årets krogstråk. Tillämpningen av lagen medför enligt kommunen krav på fler vakter.

Syftet är att begränsa onykterhet, oordning och langning till personer utanför tälten.

– Erfarenheter från tidigare års tillsyn visar att det är svårt för personalen i tälten att överblicka det här med de krav som finns i alkohollagstiftningen.

– Vi har också konstaterat att gäster faktiskt smugit ut flaskor ur tälten vilket inte är tillåtet eftersom öl och andra alkoholdrycker ska drickas i tälten. Kommer flaskorna ut vet vi inte om de hamnar i händerna på minderåriga, säger Maria Stenlund.

I det här sammanhanget uppges en del gäster ha försett sig med korkar hemifrån för att trycka igen flaskorna med.

Överklagan från krogägarna är ställd till socialnämnden som beslutat om vaktfördubblingen i linje med ett tjänstemannaförslag. Inom en vecka vill länsrätten ha socialnämndens uppfattning.

Mer läsning

Annons