Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristen julavslutning i kyrkan inte självklart i länets skolor

Skolavslutningarna har på senare tid hamnat i fokus med frågeställningar om hur mycket kristna inslag som ska finnas med. Även tomten har ifrågasatts i sammanhanget vilket ledde till en konflikt i ett rektorsområde i Ronneby förra julen.

Annons

Inför den här julen har delar av lärarkåren flyttat fram positionerna. Föreningen Lärare i religionskunskap informerar om att Skolverket tillåter jul- och skolavslutningar i kyrkor, så länge betoningen ligger på tradition och inte religion.

Enligt föreningen råder det stor osäkerhet i många skolor om avslutningar i kyrkor och man undviker därför dessa på felaktiga grunder.

En rundringning bland skolorna i länet visar att julavslutningarna har mycket varierad inriktning.

– För oss är det avslutning inför julen på skolan där de olika enheterna går ihop. Det är exempelvis dans kring granen och fika, säger Peter Larsson, rektor på Racklöfska skolan i Järpen.

På andra skolor är traditionerna nedtonade:

– Vi har aldrig haft någon traditionell julavslutning. Vi har lektioner under en temavecka. Lektionerna ser lite olika ut beroende på årskurser men det har egentligen inget med julfirandet att göra. Möjligen förekommer julsånger på musiklektionerna, säger Lena Hadarsson, rektor för årskurs 6–9 på Svenstaviks skola.

Mer tydligt traditionsinriktade julavslutningar förekommer också.

– Vi går upp till kyrkan i ett fackeltåg där det blir julavslutning. Men inte lågstadiet som har julavslutning i aulan, säger Claes-Göran Jonsén, rektor på Bräcke skola.

– Det traditionsenliga firandet kör vi så länge ingen förbjuder oss, framhåller han.

På Treälvsskolan i Lit delas julavslutningen på sätt att lågstadiedelen håller till i Häggenåshallen och övriga har egna avslutningar avdelningsvis. Ingen samling i kyrkan förekommer.

Det finns också exempel på att allmänheten bjuds in:

– Vi har öppet hus för allmänheten till klockan 20.00. Det har varit så några år och arrangemanget brukar vara välbesökt, säger Birger Ajax, rektor på Anders Olof-skolan i Hammarstrand.

– I samband med julavslutningen visar vi en del av vad eleverna gjort och det förekommer musik samt teater. Under Luciafirandet på fredagen var det marsch till kyrkan, fortsätter Birger Ajax.

Mer läsning

Annons