Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krismöten på sjukhuset

/
  • Det är fullt på sjukhuset i Östersund. Inför natten mot tisdagen fanns det endast ett fåtal platser att tillgå. Foto: Håkan Luthman
  • Vårdkoordinator Mia Ajax och verksamhetschefen Lisbet Gibson hoppas de ska klara den närmaste perioden utan att patienter tvingas ligga i korridorer.

Högt tryck på Östersunds sjukhus efter helgerna har gjort att alla vårdplatser är upptagna. Det är helt enkelt fullbelagt. I går eftermiddag var det krismöte med verksamhetschefer och vårdkoordinatorer.

Annons

– Det är överbeläggningar på precis varje avdelning, säger vård- koordinator Ingrid Gustafsson. Det har varit en lång helg och då är det svårt att få hem patienter till de kommunala boendena. Sedan kommer det in nya patienter och då blir det så här.

Lisbet Gibson, verksamhetschef på medicinavdelningen, menar att det trots allt är ett akutsjukhus då det ibland kommer många patienter på en gång och då kan det bli problem.

– Det är hårt tryck just nu på vården, det är en sådan period på året, säger hon. Bland annat är det mycket luftvägsinfektioner.

De är överens om att det är den långa jul- och nyårshelgen som ställer till det.

Medicinavdelningen har haft det allra värst, enligt Ingrid Gustafsson, i går eftermiddag hade de åtta överbeläggningar.

– På ortopeden är det också överfullt med cirka fem överbeläggningar och på infektion har de några enstaka fall.

Ortopeden har fått stryka några operationer för att få plats med patienterna.

Men på medicinavdelningen har de möjlighet att öppna sex till sju extra platser genom ommöblering. Det har de också gjort. Dessutom ligger det fem patienter på en fyrsal.

Mia Ajax som är vårdkoordinator på medicin konstaterar att det är överfullt.

– Natten mot måndagen hade vi två patienter i korridoren, men de har fått en plats nu. Det finns inga lediga platser just nu, men de som ligger inne har en vårdplats.

– Det finns några platser kvar inför natten, säger Anna-Lena Alfreds, avdelningschef på akuten. En tanke kan vara att låta någon sova över på patienthotellet för att göra en ny bedömning under tisdagen. Om de inte är i akut behov av sjukhusvård förstås.

Hon menar att några gånger om året så har de så här fullt på sjukhuset.

– Men sedan 2006 när jag blev verksamhetschef på medicin har det inte varit så här, säger Lisbet Gibson.

Annons