Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen har fött barn

Det verkar som om den ekonomiska kris som slog till mot landet förra året har fått svenskarna att värna om familjen och föda barn i stället.

Annons

Den slutsatsen drar informations- och upplysningsföretaget Infotorg som tagit fram statistik över antalet födslar i Sverige under förra sommaren jämfört med den sommar som precis har passerat.

Fram till början av denna sommar rådde en negativ trend över antalet barnafödslar. Men i juni vände siffrorna upp och de har fortsatt vara positiva under juli, augusti och september.

Räknar man då bakåt nio månader i tiden så hamnar man vid tidpunkten för när den stora lågkonjunkturen slog till mot Sverige.

– Oron över finanskrisen var som störst under oktober och november 2008. Siffrorna, nio månader senare, indikerar att svenskarna under finanskrisens djupaste svacka började värna familjen. Intet ont som inte för något gott med sig, säger Pernilla Brouzell, marknadschef på Infotorg i ett pressmeddelande.

Företaget har även tittat på siffrorna över utvandringen från Sverige och lågkonjunkturen verkar ha fått svenskarna att stanna hemma. Både under juli, augusti och september i år utvandrade färre svenskar än förra året.

Mer läsning

Annons