Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för renar i norr – men inte här

I Norrbotten är renbetet så dåligt att renar har fått kasserats vid slakt och forskare menar att antalet renar måste minska så betet återhämtar sig. Men i länet har antalet renar varit relativt konstant de senaste åren.

Annons

Antalet renar i hela Sverige ligger i dag på cirka 257 000 stycken, enligt statistik från Sametinget. Siffrorna har pendlat lite upp och ned de senaste åren och det finns en övre tillåten gräns på antalet renar just nu på cirka 280 000 renar.

Forskaren Öje Danell vid Lantbruksuniversitetet har till Sveriges radio sagt att antalet renar bör minska eftersom renbetet slits för mycket.

Detta bekräftas också i Norrbotten där man så sent som vid förra årets renräkning fick kassera ett stort antal renar vid slakten. Av 450 renar från en sameby som skulle slaktbesiktigas fick 42 stycken kasseras då de var för utmärglade av svält.

Men i Jämtlands län ser läget betydligt annorlunda ut. Antalet renar har varit relativt konstant de senaste åren och ligger i dag på cirka 45 000 renar, med 2 000 renar tillgodo till den tillåtna övre gränsen.

– Vi är ett litet län i rensammanhang och har inte haft samma stora problem med bete som de har i Norrbotten, säger Kristina Jonsson, vid rennäringsenheten vid länsstyrelsen.

Köttpriset är snarare en faktor som spelar roll.

– Det är till stor del slaktpriset som påverkar hur många renar som finns här, säger hon.

Mer läsning

Annons