Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kranvattnet är dyrast i Åre

I genomsnitt betalar hushållen i Sverige cirka 12 kronor per dygn för sitt kranvatten. I länet är det bara kommunerna Östersund och Härjedalen som ligger under det nationella genomsnittet.

Annons

I länet är vattnet dyrast i Åre kommun, det är bara två andra kommuner i landet som har dyrare vatten är Åre. Årskostnaden för en normalvilla beräknas vara 7968 kronor per år eller 21,83 kronor per dygn.

Biligaste vattnet i länet är i Östersunds kommun där årsförbrukningen för en normalvilla ligger på 2897 kronor eller 7,94 kronor per dygn.

Det visar statstik från branschorganisationen Svenskt vatten.

Det är ganska stora skillnader i kostnaden i Sveriges olika kommuner. Billigast är det i bortkyrka där dygnskostnaden ligger på drygt sex kronor, dyrast är vattnet i Lessebo på nästan 23 kronor per dygn.

– Anledningen till de stora kostnadsskillnaderna mellan kommunerna beror på att förutsättningarna ser väldigt olika ut i kommunerna. Ju fler ledningar och vattenreningsverk det finns i kommunen desto billigare blir vattnet, säger Hans Bäckman, statistikansvarig på Svenskt Vatten till Nyhetsbyrån Siren.

Annons