Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kornboden-Metallare fick motivationspeng

Drygt hälften av de Kornbodenanställda på Flextronics fick tillslut en motivationspeng, sedan facket och arbetsgivaren enades i en central förhandling.

Annons

När Flextronics för snart ett år sedan varslade samtliga anställda i Östersund lyckades fackföreningarna IF Metall och Unionen förhandla fram ett avtal som innebar en motivationspeng till de anställda. Det handlade om 10 000 kronor förra sommaren och tre månadslöner i oktober i höstas.

Men cirka 130 av de som jobbade på Flextronics var anställda via bemanningsföretaget Kornboden, och dessa berördes inte av motivationspengen. Under sommaren och hösten stöttes och blöttes frågan i förhandlingar och kunde slutat ända uppe i Arbetsdomstolen om det inte var så att parterna nådde en lösning tillslut.

– Vi enades i en central förhandling och de medlemmar som avtalet berörde fick del av pengarna i marslönen, säger Kenneth Bergqvist, IF Metall, Kornboden.

76 av de cirka 130 Kornboden- anställda som tillhörde IF Metall berördes.

– De som fick del av pengarna var de som var tillsvidareanställda, säger Kenneth Bergqvist.

Den motivationspeng som parterna enades om var en summa på 8 483 kronor. Det var grundbeloppet som delades ut till de som jobbade minst två veckor in i augusti. Jobbade man minst två veckor in i september, eller oktober, delades dubbelt eller trippelt grundbelopp ut.

Cirka 20 Kornbodare var anställda som tjänstemän vid Flextronics, även om en del utförde samma sysslor som ”metallarna”. Men på grund av anställningsformen som tjänstemän blir de utan motivationspeng. Detta eftersom de genom sin anställningsform blivit knutna till Unionen, som inte har samma avtal som IF Metall, vilket säger att man ska ha del av bonusar.

– Vi har inget i vårt avtal som säger att vi ska ha samma bonusar och vi har därför inte kunnat driva frågan, säger Sara Stockfelt, ombudsman för Unionen.

Vad de däremot ska titta närmare på är möjligheten att driva frågan varför en del Kornbodare anställts som tjänstemän när de ändå utfört samma jobb som kollektivarna.

Mer läsning

Annons