Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparstölden var välplanerad

En av de stöldmisstänkta i kopparhärvan i Brattland lyckades vaska fram information om koppar- kabellagret via en bekant som arbetade med kraftledningsbygget mellan Järpströmmen och Nea, Norge. Efter att ha kollat upp det hela slog de tre misstänkta till.

Annons

I dag är det rättegång mot de tre män som står åtalade för att ha stulit 17 ton kopparkabel i Brattland samt de två män som misstänkts ha köpt stöldgodset och sålt det vidare.

Stölden skedde strax före jul 2008.

Vid ett andra polisförhör erkände en av männen, en 34-åring, kopparstölden samt stöld av en lätt lastbil. Mannen berättade att han stulit koppar även vid andra tillfällen. Han känner en av dem som arbetar med kraftledningsbygget mellan Järpströmmen och Nea, där kopparkabeln skulle användas.

Genom att utnyttja kompisen och göra efterforskningar bakom dennes rygg lyckades 34-åringen räkna ut att var det fanns koppar.

34-åringen berättade i förhöret att han och en annan av de stöldmisstänkta åkte till Brattland för att undersöka platsen. De bestämde sig då för att de skulle ”klippa stället”, som det står i polisförhöret. De fick också klart för sig att de anställda där kopparen fanns, Åre Fjällagers förråd i Brattland, skulle lämna området i samband med julledighet.

Ett av vittnena som hörts, som arbetar förrådsområdet iakttog, några dagar innan stölden, tre okända män med en lastbil och en annan bil som körde in på området. De var där en lång stund berättar vittnet.

Vittnet gick också fram och pratade med männen som sa att de var där för att de skulle börja arbeta där, två av männen och vittnet tog en fika ihop på kontoret. Dagen efter kom en av männen tillbaka och sa att det skett ett missförstånd och att de inte skulle jobba där.

Härvan omfattas också av stöld av fordon som användes för att hämta kopparkabeln, bland annat en trailer och en lätt lastbil. De 35 trummorna kopparkabel är värt drygt en miljon kronor. I samband med stölden från förrådet i Brattland stals också åtta lastbilsdäck, en grävskopa, en vikplog och ett elverk.

Bevisningen mot männen utgörs framför allt av telefontrafik mellan de stöldmisstänkta. I samtalen har de bland annat talat om kopparpriser samt att dela på vinsten. Det som kommit fram i avlyssningen har sedan använts vid polisens förhör.

De tre stöldmisstänkta är hemmahörande i Gästrikland.

De två män som åtalas för grovt häleri, för att ha köpt de 35 trummorna med koppar, har känt varandra länge. En av dem hör av sig med en förfrågan till den andre att hjälpa till att ta hand om en stor mängd koppar, för vidare försäljning. Kopparlinorna kapades upp och lades på pallar för försäljning till olika skrothandlare.

Ingen av de två hade tänkt tanken att kopparen skulle vara stulen, har de uppgett i polisförhör. Enligt förundersökningen har männen tjänat cirka 300 000 kronor på försäljningen.

En av de stöldmisstänkta männen åtalas även för ytterligare 17 brott, bland annat narkotikabrott, bilstölder samt för stöld av 200 kilo koppartråd från ett företag i Sandviken.

Annons