Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparstölden skulle finansiera drogmissbruk

En 34-åring som planerade kopparstölden i Brattland erkände 15 andra brott under cirka en kvart när rättegången inleddes i tingsrätten. Stölden av 17, 5 ton kopparkabel erkände han också, tillsammans med två medåtalade.

Annons

– Han vill ha ett slut på det här livet och har försökt hjälpa till så gott han kunnat under polisutredningen, sa 34-åringens försvarare Bengt-Olov Horn. 15 brott som handlar om stölder av fordon och släp begicks delvis i 34-åringens hemtrakter i Gävleborgs län, när han fortfarande var på fri fot efter kopparstölden i Brattland.

– Jag försökte finansiera mitt drogmissbruk, sa 34-åringen och med ett dygnsbehov på cirka fem gram amfetamin handlade det om 1 500 kronor dygnet.

Han förklarade att han var påverkad av narkotika mer eller mindre hela tiden i samband med flera av stölderna och körde vanemässigt utan körkort. Vid ett tillfälle stal han en bil för att åka runt och rekognosera inför nya brott.

Men han fick nog och under en pågående stöldturné i april kom han till en återvändsgränd. 34-åringen hade stulit en lastbil och stannade intill en fastighet för att stjäla mer när motviljan tog över.

– Jag orkade inte fullfölja stölden utan tröttnade och ringde folk som jag fick skjuts med därifrån. Jag lämnade allt på platsen, sa 34-åringen.

– Jag var så less helt enkelt och berättade om andra brott när jag fick frågan hos polisen.

Under rättegångens första timme erkände 34-åringen ytterligare tre brott. Ett av dessa var en stöld av 200 kilo koppartråd hos Sandvik materials i mars. Han visste att det fanns koppar på arbetsplatsen eftersom han tidigare jobbat där.

Intresset för koppar förklarade han så här:

– Koppar är enkelt att avyttra genom att det är lätt att träffa köpare och man får pengar direkt i handen. Det är enklare att sälja koppar än att hålla på med annat, sa 34-åringen som behövde pengarna för att finansiera droger.

När det gäller den stora kopparstölden i Brattland, den 19–20 december, så kände 34-åringen en man som jobbade med kraftledningsbygget. Han lurade ut att stora mängder koppar till bygget förvarades inne i en förrådsbyggnad. Med den informationen började han fundera och planera stölden. När polisen såg att spåren ledde mot 34-åringen satt han redan häktad för stöldbrotten i Gävleborgs län.

I den svängen erkände 34-åringen även stölden av 17, 5 ton koppar från Brattland i trakterna av Åre, som kördes iväg med hyrd lastbil och stulet släp.

Men av telefonavlysningar framgår att de fick ut betydligt mindre än de tänkt sig. Partiet var för hett och av värdet på drygt en miljon accepterade man ett bud på cirka 100 000 kronor. Pengarna skulle delas på de tre personer som genomförde stölden.

Mer läsning

Annons