Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsult anlitas som broexpert i Lit

/
  • Vägverket gör inga större ansträngningar för att hålla den gamla bron i Lit i gott skick. Foto: Henrik Flygare

Den gamla bron i Lit är fallfärdig och enligt Vägverket är det inte självklart att en ny bro byggs. Östersunds kommun satsar nu en kvarts miljon kronor på att utreda hur viktig länken mellan Lit och södra Söre är för bygden.

Annons

Bron är ett gammalt sorgebarn i bygden. Vägverket, som besiktigar bron minst en gång per år med dykare, har konstaterat att läget är ”någorlunda stabilt”.

Faktum är att Vägverket bedömer att bron kommer att vara brukbar under flera år till – om inget extremt inträffar vill säga.

Extrem islossning eller extremt vattenflöde kan vara förödande.

Det är nämligen grundläggningen som är det stora problemet.

”Vägverket anser det inte lönt att lägga pengar på vanligt underhåll av själva bron, eftersom det är grunden som är den svaga länken. Om bron måste rivas så är det enligt Vägverket inte självklart att man kommer att bygga en ny bro”, skriver Östersunds kommundirektörer, Bengt Marsh och Bert-Olof Åkerström, i en skrivelse till politikerna i kommunstyrelsen.

På tisdagen var den gamla bron uppe för diskussion på kommunstyrelsen.

– Vi ska utreda samhällskonsekvenserna om inte Litsbron skulle vara kvar, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Fyra alternativa framtidsscenarier har lagts fram (se faktarutan här intill) och samtliga ska utredas.

”Utredningen föreslås belysa olika konsekvenser/effekter på samhällena på båda sidor om älven avseende funktioner och framtida utvecklingsmöjligheter. Effekter för både privatpersoner och näringsliv i Lit ska beaktas”, står det i utredningsbeslutet som fattades på tisdagen.

Östersunds kommun kommer att anlita en utomstående konsult som får mellan 100 000 till 250 000 kronor på sig att nagelfara brofrågan.

Annons