Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten förde Johanna hem igen

/
  • ”Får de här plats på utställningen”, undrar Johanna Grinde. Hon målar i stora format och Galleri Eken är ganska litet.
  • Johanna Grinde har flyttat tillbaka till Högfors och huset där hon växte upp. Karriärjobbet på statsråds-bered-ningen har hon bytt mot skapande utbildning på Öster-sunds Konstskola.

I 20 år höll hon tillbaka sin skaparlust, läste statsvetenskap och språk och gjorde karriär inom UD och statsrådsberedningen. Men 2006 hoppade hon av, flyttade hem till Jämtland och började på Östersunds Konstskola. I lördags var det vernissage för Johanna Grindes första egna utställning.

Annons

– Det är en blandad utställning – teckningar, grafik, måleri och kanske också någon skulptur. Jag vill visa så mycket som möjligt, berättar Johanna Grinde, 38, för LT vid sitt köksbord hemma i Högfors.

Det syns att hon njuter av att vara tillbaka i huset där hon växte upp.

– Den här byn var ganska isolerad när jag var liten. Här fanns inte så många kompisar. Man fick använda fantasin och sysselsätta sig själv.

Johanna tecknade och målade nästan jämt. Hemma och hos konstnären Karl-Otto Myrstad inne i Häggenås.

– Jag lärde mig mycket genom att gå bredvid hos honom.

Hon var inställd på att bli konstnär, gick estetisk linje på gymnasiet och sökte sedan till Nyckelviksskolan i Stockholm. Och kom inte in.

– Då blev jag så besviken att jag bestämde mig för att lägga konsten på hyllan och satsa på något helt annat, berättar hon.

Hon läste statskunskap och spanska, jobbade utomlands ett tag, kom in vid SIDA och så småningom på UD.

– Jag jobbade med EU-frågor och när de flyttades till statsrådsberedningen följde jag med dit.

Jobbet var stimulerande men stressigt, ansvarsfullt men egentligen inte särskilt självständigt:

– Jag fick aldrig bestämma själv vad jag skulle skriva om. Initiativet kom alltid från andra, inte från mig själv.

Till sist fick hon nog av det sjuka tempot och bestämde sig för att flytta hem till Jämtland.

– Det var meningen att jag skulle jobba på distans. Men snart insåg jag att det inte funkade. Längtan efter att skapa gjorde sig påmind och jag tog tjänstledigt för att gå en termin på Östersunds Konstskola.

Nu är hon inne på termin fem på konstskolan och jobbet i Stockholm har hon sagt upp sig från för länge sedan. Vid sidan av konstutbildningen har hon två jobb för att kunna försörja sig och de två döttrarna, Karolina, 6 år och Greta, 4.

– Jag undervisar i spanska på högstadiet i Brunflo tre dagar i veckan och guidar på Färgfabriken på helgerna. Och visst är det en dröm att kunna försörja sig helt på konsten. Men jag gillar att jobba med ungdomar, så jag kan tänka mig att fortsätta som lärare också.

De första två åren på konstskolan var Johanna Grinde otroligt produktiv, säger hon. När all den instängda skaparlusten fick komma fram fanns det inga gränser för vad hon hann och orkade.

Samtidigt blev skapandet en bearbetning av flera tunga saker som hänt på ganska kort tid i hennes liv.

– Att mamma gick bort i cancer strax innan jag själv skulle bli mamma. Att jag separerade från mina döttrars far. Allt sådant kom fram.

Johanna Grinde tror att inslaget av sorgebearbetning i hennes konst kommer att uppfattas av de flesta som besöker utställningen på Galleri Eken.

– Det framgår av både motiven och titlarna.

Hon hoppas och tror också att andra kan känna igen sig i hennes verk.

– Men det är inte bara tungt. Jag visar en hel del harmoniska saker också.

Fotnot: Johanna Grindes utställning på Galleri Eken i Östersund pågår till den 20 december. Galleriet har öppet tisdagar, torsdagar och söndagar.

Annons