Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrensverket misstänker att Arla försökte utplåna Milko

Milkos ledning är försiktig med uttalanden. Men Arla använde otillåtna metoder för att få bort Milko från marknaden. – Man ska följa det regelverk som är uppsatt, säger Per Åsling, ordförande i Milko.

Annons

Milko har under en tid arbetat för att få slut på den skoningslösa strid som utkämpats mellan mejerierna om plats i butikernas och kundernas hyllor. En rad olika förslag och kampanjer har presenterats.

För några månader sedan kom Mjölkhandslaget – som skulle ge mjölkbonden mer betalt.

Alldeles färskt är Mejerihandslaget som är ett försök att få slut på den värsta konkurrensen mellan mejerierna.

På ren svenska – att se till att mjölkpriset inte tvingas ner för lågt. Per Åsling är ordförande och mångårig medlem i Milko.

– Vi vill bjuda in de andra mejeriföreningarna till en diskussion. Det handlar om att värna producenten. Att värna mjölkbonden, säger han.

En av de som Milko vill bjuda in är Arla – Sveriges största mejeri.

Men nu kommer nyheten att Arla systematiskt har försökt utplåna Milko och de andra konkurrenterna.

Konkurrensverket misstänker att Arla haft som plan att ”så gott som fullständigt utestänga konkurrerande företag från marknaden”. Arla misstänks för att ha villkora sina leveranser med att konkurrenternas produkter ska utestängas ur butikerna. Verket tror att det rör kedjorna Coop, Axfood, Netto, Bergendahlsgruppen, Lidl och kanske även Ica.

Om Arla befinns skyldigt kan företaget drabbas av så kallad konkurrensskadeavgift på maximalt tio procent av omsättningen. För Arlas fall är det motsvarande cirka 7,5 miljarder svenska kronor, skriver lantbrukstidningen ATL.

Milkos vd Erik Gumabon är försiktig i sina kommentarer.

– I en pressad marknadssituation är det svårt att veta vad som är vad. Men vi följer detta noggrant och följer vad Konkurrensverkets utredning kommer fram till, säger Milkos vd Erik Gumabon till TT.

Även Per Åsling vill avvakta med specifika kommentarer runt relationen till Arla och utredningen tills den är färdig. Däremot är han tydlig med hur han tycker hur mejerier ska uppföra sig.

–Man ska följa de lagar och det regelverk som finns uppsatt, säger han.

Annons