Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna kan pusta ut: Blir inga större förändringar i skatteprognosen

Kommunerna i Jämtland kan andas ut. Oron att skatteintäkterna skulle minska ännu mer nästa år verkar inte vara befogad. Det visar en prognos från Sveriges Kommuner och Landsting.

Annons

SKL gör varje år ett antal bedömningar av hur stora skatteintäkter de svenska kommunerna och landstingen kan räkna med kommande år.

I vintras och i våras visade SKL:s prognoser på rejäla minskningar i kommunernas intäkter från skatter. Som en följd av de dystra prognoserna har kommunerna i länet tvingats lägga tuffa besparingar i nästa års budget.

Samtidigt har det funnits en oro i kommunerna att prognosen skulle behöva justeras ytterligare.

Men så blev det alltså inte. SKL presenterade i torsdags ytterligare en skatteprognos som visar på en ytterst marginell minskning av skatteintäkterna jämfört med tidigare bedömningar.

Greger Wikner är budgetchef på Östersunds kommun:

– Det här innebär bara en marginell förändring jämfört med den prognos som vi grundade vår budget på när vi tog beslut om den i september.

Han berättar att det för Östersunds kommuns del bara handlar om en minskning med cirka 2 miljoner kronor, att jämföra med kommunens totala skatteintäkter på drygt 2,2 miljarder kronor.

Prognosen innebär att budgeten inför nästa år fortfarande väntas ge ett plus i kommunkassan under 2010.

Mer läsning

Annons