Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens säkerhetschef ogillar beslutet

Beslutet att släcka gatubelysningen kritiseras av kommunens egen säkerhetschef. Men Göte Murén som varit med och fattat beslutet säger att det inte finns något som tyder på ökade risker.

Annons

Lars-Åke Wallin är säkerhetschef på Östersunds kommun och han tycker att det är synd att politikerna har fattat beslutet om släckt gatubelysningen nattetid.

– Man kan gissa att risken för grövre brott som våldtäkter kan öka men också mindre brott som skadegörelse och annat.

Lars-Åke Wallin har ingen statistik att luta sig mot men ställer sig ändå frågande till politikernas riskbedömning.

– Händer det bara en sak så kan ju hela den här besparingen vara förstörd. Om en människa skadas kan han eller hon bli märkt för livet och vad är det värt?

Göte Murén, s, är ordförande i miljö- och samhällsnämnden där beslutet fattades. Han säger att det har varit ett mycket svårt beslut att ta men står ändå bakom den bedömning som nämnden gjort. Samtidigt öppnar han för en vändning i frågan.

– Om det skulle visa sig att farhågorna är sanna så måste vi ompröva det här.

Han berättar att det finns exempel på andra kommuner som har släckt i princip all gatubelysning nattetid. Där har det inte lett till någon ökning av antalet brott så vitt Göte Murén känner till. Om risken för våldtäkter eller andra grövre brott kan ökar med släckt belysning reflekterar han:

– Vi har haft våldtäkter tidigare där det varit full belysning. Jag tror att det finns många faktorer som är viktigare, till exempel slybekämpning och annat.

Göte Murén tillägger att väldigt få människor är ute mellan 01.00 och 05.00 på vardagar och konstaterar att klädbutiken Do it hade inbrott bara för några veckor sedan, trots att den ligger på en väl upplyst gata bara 75 meter från polisstationen.

Annons