Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens personal får dela på 1,2 miljoner

Cirka 5 600 anställda inom Östersunds kommun ska belönas för sin lojalitet under besparingsåret 2009. Det tycker den politiska majoriteten och föreslår en utdelning på 1,2 miljoner kronor.

Annons

Stora besparingar har gjorts i Östersunds kommun under 2009 och kostnaderna under år 2010 har minskats rejält i budgeten. En del i besparingarna var ett så kallat stopprogram som infördes i mars förra året.

Tanken med programmet var att minska kommunens utgifter med cirka 40 miljoner kronor.

Besparingarna har fått effekt och Östersunds kommun gick med ett plus under 2009.

Stopprogrammet fick bättre inverkan än man räknat med och därför vill de styrande i kommunen belöna personalen med en summa som motsvarar 250 kronor per helårsanställd.

– Vi har haft en svår ekonomisk situation och att vi lyckas nå det resultat vi gör beror mycket på personalens insatser, säger Katarina Nyberg Finn (S) som är ordförande i kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott.

Pengarna som delas ut till alla enheter inom kommunen får användas bland annat till trivselfrämjande åtgärder eller friskvårdande aktiviteter.

– Under förra året fick personalen avstå från utbildning, kurser och andra insatser som man brukar få som anställd.

– De fick ingen julklapp och övertidsuttaget har begränsats vilket gjort att man många gånger fått gå kort med personal. Det här är en liten kompensation för de uppoffringarna, säger Katarina Nyberg Finn.

Även om kommunen fortfarande har en kärv ekonomi så är det enligt Katarina Nyberg Finn rätt att dela ut en belöningen till personalen.

– Det här är inga pengar som påverkar 2010 på något sätt. Det räddar inga tjänster och därför tycker vi att det är rätt att vi som goda arbetsgivare vill visa personalen som jobbar inom kommunen vår uppskattning.

Det definitiva beslutet om belöningen fattas på kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka.

Mer läsning

Annons