Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens översyn: Manlig idrott gynnas på bekostnad av kvinnlig

Pojkar och flickor i Östersund har inte samma förutsättningar att utöva idrott. Kommunen har gjort en granskning som visar att den manliga idrotten gynnas på bekostnad av den kvinnliga.

Annons

Östersunds kommun har nyligen avslutat en översyn av bidragen till idrottsföreningarna.

I rapporten konstateras att män och kvinnor inte kan utöva idrott på samma villkor. Till exempel så är fördelningen av resurser mellan könen inte jämställd. Mansdominerade idrotter har lättare att få resurser och det gäller inte bara på elitnivå utan även på lägre nivåer. En av de tydligaste skillnaderna märks i vilka investeringar som görs, en stor del av pengarna går till idrotter som främst utövas av män.

Målet i Östersunds kommun är däremot tydligt. Flickor och pojkar såväl som kvinnor och män ska känna att de har samma förutsättningar att utöva idrott efter sina egna intressen och behov. Eftersom det inte råder jämställdhet i föreningslivet så har kultur- och fritidsnämnden beslutat att ta in en konsult som får göra en ordentlig analys av läget.

– Jag ser fram mot resultatet av den här analysen. Det ska bli intressant att se om ens fördomar kommer på skam eller om det är som man kan ana, säger Karin Thomasson (Mp) som är ordförande i nämnden.

Hennes bild är att idrotter som domineras av pojkar och män har en fördel.

– Man hör ju ibland att tjejerna alltid får sämre träningstider. Till exempel att hockeykillarna får bra tider i ishallen medan konståkningstjejerna får ta de sämre.

Den analys som ska göras ska bland annat granska hur mycket av de kommunala bidragen som gynnar tjejer och killar, kvinnor och män.

– Till exempel så finns ett stort antal tjejer som går och dansar. De håller på med idrott och friskvård utan att få en enda kommunal krona, säger Karin Thomasson och påpekar att politikerna kanske måste börja tänka i nya banor när de kommunala bidragen ska fördelas.

– Man kan kanske tänka sig ett system där man gynnar de som jobbar bra med jämställdhet. Det kanske inte ska var godtagbart för en förening som inte har något tjejhockeylag att säga; det finns inget intresse. Frågan är om de har ansträngt sig för att få ihop ett lag med tjejer.

Karin Thomasson påpekar att den analys som ska göras inte bara gäller idrottsvärlden utan även kulturföreningarna i kommunen.

Annons