Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen planerar att se över planerna i Sjömon

Fritidshusägarna är helt indragna i den segslitna processen kring det planerade bostadsområdet i Sjömon, Torvalla, som nu är en fråga för regeringsrätten. Frågan är om fritidshusen ändå kan komma att undantas och kunna göras om till permanentboende.

Annons

Östersunds kommuns planer på att vika plats åt ett nytt villaområde i Sjömon, Torvalla, åkte för ett par veckor sedan på ett rejält bakslag då satsningen överklagades till regeringsrätten.

Flera berörda parter i området är kritiska till att kommunen vill ge tillstånd till att etablera 16 nya villatomter i området.

Kritikerna menar att det bland annat kommer att försvåra för bönderna att bedriva lantbruk – en åsikt som även LRF, Lantbrukarnas riksförbund, har ställt sig bakom.

Men de sju fritidshusägarna som finns med i detaljplaneläggningen har kommit i kläm.

Tanken är att de ska få möjlighet att bygga om fastigheterna till permanentboende vilket är omöjligt så länge detaljplanen inte vunnit laga kraft.

– Folk i området har inget emot att det ska byggas nytt på fritidshustomterna. Det är de 16 nya tomterna som de sätter sig emot, sade planingenjör Emma Ödéen till LT i torsdags.

Den 22 april i år träffade LT Hans Bergander vars familj köpte en fritidsfastighet i Sjömon hösten 2007. De köpte fastigheten i tron att de skulle kunna bygga sitt drömhus ganska snabbt.

– Vi hade hoppats att få huset inflyttningsklart sommaren 2008, säger Hans Bergander.

Nu har det gått två år och det kan i värsta fall dröja lika lång tid till innan något händer.

Hans Bergander hoppas nu att Östersunds kommun löser problemet på något sätt.

– Min fråga är hur kommunen kommer att agera för fritidshusägarna som egentligen inte är inblandade i överklagan till regeringsrätten.

– Kommunen borde fundera om de inte kunde släppa fritidshustomterna i detaljplanen och låta dem gå vidare eftersom det inte påverkar överklagan.

Emma Ödéen säger att liknande tankar finns hos kommunen.

– Vi väntar nu på alla överklaganden; om det kommer in fler som exempelvis från Banverket. I så fall kommer vi givetvis att föra den diskussionen om det finns något man kan göra för fritidshusägarna.

Kan man bryta ur fritidshusen ur detaljplanen?

– Kanske inte bryta ur. Jag törs inte svara på det men vi kommer att ta upp det här.

Mer läsning

Annons