Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen backar om beslut – tänder gatubelysningen igen

/
  • Det var vid Lidl på söder som dödsolyckan inträffade i våras. Nu backar kommunen om beslutet och tänder en stor del av Östersunds gatubelysning igen. Beslutet kommer att kosta komunen två miljoner kronor extra för år 2009. Foto: Lasse Ljungmark

Gatulyset tänds i Östersund och hemtjänsten ska inte privatiseras ytterligare. De styrande i kommunen väljer att backa på två besparingsåtgärder som vållat stor debatt det senaste halvåret.

Annons

Östersunds kommun har sedan i våras beslutat om ett flertal mer eller mindre drastiska åtgärder för att spara pengar. Två av åtgärderna har lett till stora diskussioner. Såväl hos allmänheten som i de politiska leden.

Till exempel har beslutet att släcka en stor del av Östersunds gatubelysning varit en mycket kontroversiell fråga.

I går kom en helomvändning då de styrande i kommunen – socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet – berättade att de ändrat inställning när det gäller släckningen. De kommer framöver att fatta ett formellt beslut som innebär att lamporna framöver ska vara tända precis som tidigare år. Att tända belysningen kostar 2 miljoner kronor extra för 2009.

Även när det gäller beslutet att privatisera delar av hemtjänsten så har de styrande ändrat uppfattning. Frågan blev under en period mycket omstridd eftersom de tre partierna tidigare hade kommit överens om att inte upphandla mer än 25 procent av äldreomsorgen. Vänsterpartiet fick till sist vika sig och göra avkall på en av partiets principiellt viktigaste frågor.

När det gäller hemtjänsten så kommer vård- och omsorgsnämnden att få 3 miljoner kronor extra i nästa års budget vilket innebär att planerna på ytterligare privatiseringar avbryts.

På kommunfullmäktige för en dryg vecka sedan var den styrande majoriteten fast besluten att driva igenom de besparingar som de nu tagit tillbaka. Oppositionspartierna ville satsa 2 miljoner kronor på att tända gatubelysningen men förslaget röstades ner.

– Det jag inte visste då men som jag vet nu är att de beslut om besparingar som vi tog i april har varit väldigt effektiva, säger kommunalrådet Jens Nilsson (S).

Opositionsrådet Carina Zetterström (C) har blandade känslor kring majoritetens ändrade ståndpunkter.

– Jag tycker förstås att det är bra att de nu tagit sitt förnuft till fånga. Det är bra för Östersund och befolkningen att man tänder lyset. Men jag tycker det är lite ynkligt att de kommer med det här nu och att de inte för en dryg vecka sedan kunde gå med på samma sak när vi lade vårt förslag.

Carina Zetterström tycker däremot inte att det är bra att de styrande tänker avbryta upphandlingen av hemtjänsten.

– Det är väl vänsterpartiet som fått sin vilja igenom där. Det tycker jag är synd särskilt som man vet att det är så stora kostnadsskillnader att driva äldreomsorg på entreprenad eller i kommunal regi.

De formella besluten att tända gatubelysningen och att avbryta upphandlingen av hemtjänsten kommer att fattas senare i höst.

Annons