Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen avgör själv hjälp till synskadade

Synskadade får olika mycket hjälp beroende på vilken kommun de bor i. Det visar en granskning som Synskadades riksförbund har gjort. I till exempel Berg, Bräcke och Härjedalen får synskadade själva betala för ledsagar­service.

Annons

Synskadade personer kan vända sig till sin kommun för att ansöka om ledsagarservice. Den som beviljas en ledsagare via socialtjänstlagen kan få hjälp med en rad olika saker som annars kan vara svåra att klara av för en synskadad.

Det kan handla om att göra olika friluftsaktiviteter, delta i kulturevenemang eller bara gå på promenad.

Men en granskning som Synskadades riksförbund har gjort visar servicen skiljer sig kraftigt mellan olika kommuner.

I Jämtlands län erbjuder alla kommuner ledsagarservice men i tre av kommunerna får den synskadade själv betala för servicen. Vissa kommuner har också olika begränsningar när det gäller ledsagningen. Bergs kommun, till exempel, har bara ledsagarservice som en del i hemtjänsten.

Andra kommuner i länet har begränsningar i hur mycket ledsagning en synskadad kan få och vilka aktiviteter som ska ingå i ledsagarservicen.

I socialtjänstlagens portalparagraf står det att samhällets socialtjänst ska främja människors jämlika levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhället. Karl-Axel Ledung tycker inte att alla kommuners ledsagarservice lever upp till de kraven.

– Det är inte rättvist att det skiljer sig så mycket mellan kommunerna. Det blir för en synskadad inte som för andra i samhället, säger han.

Synskadades riksförbund har också granskat vilka kommuner som erbjuder service som är specifik just för synskadade. Till exempel läshjälp, skrivhjälp, hjälp med internet och stöd i föräldrarollen för de som har små barn.

Även där skiljer sig servicen kraftigt mellan olika kommuner. Krokom, Strömsund, Härjedalen och Östersund erbjuder den här typen av specifik service medan de andra kommunerna inte gör det.

Mer läsning

Annons