Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kölden knäckte många rör

/
  • ”I dag har jag fem jobb på grund av kylan där vattnet har frusit i rören”,         säger Evert Godén som arbetar med avloppsservice åt företaget Ragn-Sells. Enligt Evert Godén har antalet           arbeten som handlat om frysskador ökat med flera hundra procent under den pågående kylan. Foto: Ulrika Andersson

Försäkringsbolag och rörfirmor får en ström av samtal från personer som drabbats av frysskador i sina villor och fritidshus.

Annons

– Det är en stor ökning av antalet vatten och frysskador och det har fortsatt efter nyår, säger Kent Jönsson, skadechef på Länsförsäkringar i Östersund.

– Vi har haft en väldigt tuff period från jul till dags datum.

Nya siffror visar 44 anmälda frysskador, från 1 december till 14 januari, enbart hos Länsförsäkringar Jämtland. Förra vintern var det 12 anmälningar under motsvarande period.

I spåren av kylan ökar också antalet fall av brand i eldstad och nio sådana har anmälts senaste 1,5 månaderna.

Andra försäkringsbolag rapporterar också om många frysskador i hus.

Till en del hänger de ihop med att folk åker bort, som under jul och nyår, och då brukar man vrida ner värmen.

– Det brukar fungera i ett normalläge men när det blir 25-30 grader under en längre period då fryser rören med vattenskador till följd av det, säger Kent Jönsson.

I hus som inte är tillräckligt isolerade påverkas rören ännu mer.

– När det tinar upp och släpper kan det också bli bekymmer, konstaterar Kent Jönson.

På rörfirmorna känner man igen bekymret med tinande rör.

– Vi befarar att när temperaturen slår om så blir det ännu värre. Då upptäcker folk att det frusit sönder på ställen där man inte har koll, säger Jan-Erik Johnsen, projektledare på Attacus Rör & Energi på Frösön.

– Så länge det är fruset kommer inget vatten ut. Men när det släpper kan det också bli stora vattenskador.

Kylan innebär mer jobb för rörmockarna.

– Det kommer påringningar var och varannan dag att det frusit sönder vatten, avlopp och värmeledningar, säger Jan-Erik Johnsen på Attacus.

I en hel del fall är det frågan om läckage med stora vattenskador.

Är det svåra skador att åtgärda?

– Frysskador kan vara väldigt svåra att komma åt. Man kanske måste riva en hel del i väggar och golv för att koma åt att tina en del gånger, enligt Jan-Erik Johnsen.

– Det kan bli väldigt omfattande och dyrt för kunden så det gäller att vara påpasslig inför kylan.

Kent Jönsson på Länsförsäkringar har också exempel på effekten av frysskador i kombination med brand.

– När man försöker tinar upp rör så kan effekten bli att det tar eld istället.

– Det är inte säkert att det fungerar så bra när man plockar fram gamla element som inte är anpassade för att användas i uthus, garage och lagårdar, konstaterar Kent Jönson.

LT skrev i går om en villabrand i Handöl där boende försökt tina frusna vattenrör i grunden med hjälp av en värmefläkt då något gick fel.

Åtskilliga fritidshusägare har också drabbats i vinter.

– Det borde finnas smartare lösningar som innebär att vattnet är lättare att stänga av i fritidshusen när de står tomma, säger Kent Jönsson.

Omfattningen av skadorna som anmäls till försäkringsbolagen varierar en hel del. Åtgärderna kan innebära att byta element till att sanera vatten och sätta in torkare i flera veckor.

Annons