Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kökspersonal: Det är inget fel på skolmaten

/
  • Birgitta Månsson, chef för matproduktionen i Östersunds kommun, var med och åt när barnen i Lit fick pasta och skinksås i går.
  • ”Först blev jag förvånad. Ingen har sagt någonting om att maten ska vara dålig. Sedan blev jag ledsen. Allt har ju fungerat så bra”, säger Gudrun Granqvist, ansvarig för skolbespisningen i Häggenås.
  • ”Jag förstår ingenting. Ingen har sagt till mig att maten ska hålla dålig kvalitet”, säger Britt-Marie Lybäck, kökschef på Treälvsskolan i Lit.

Kökspersonalen i Lit och Häggenås ställer sig helt frågande till den matkritik som framförts från en del personal och skolbarn.
– Jag kände mig ganska frustrerad när jag fick höra det här, säger Britt-Marie Lybäck, kökschef på Treälvsskolan i Lit som bland annat servar med mat till Häggenås.

Annons

LT berättade i går, onsdag, om hur bland andra personal, barn och föräldrar i Högarna i ett brev till skolpolitikerna i Östersunds kommun, är mycket kritiska till hur skolmaten i Häggenås både smakar och ser ut.

När eleverna kommer tillbaka från skolan i Häggenås, till fritids i Högarna, vittnar kooperativets personal om hur många kastar i sig mat och ofta är orkeslösa innan de fått äta. Barnen säger själva att de inte tycker om maten.

På tisdagen var det soppa till lunch och en av eleverna från Högarna konstaterade kort att den var kall när han tog för sig.

LT besökte i går både tillagningsköket i Lit, där huvuddelen av skolluncherna lagas i området, och Häggenås.

– Soppan kan inte ha varit kall, säger Birgitta Månsson, chef för matproduktionen i kommunen.

– Vi har egenkontrollprogram där vi tar tempen på maten ända till slutserveringen och där står det att soppan var 83,4 grader. Det är långt över gränsvärdet som är på 60 grader.

Enligt de rapporter som LT tagit del av sedan februari har den kallaste maträtten i Häggenås varit köttfärssås. Den var 68,2 grader varm.

Gudrun Granqvist ansvarar för mottagningsköket i Häggenås. Hon fick läsa det kritiska brevet i måndags eftermiddag.

– Först blev jag förvånad. Ingen har sagt någonting om att maten ska vara dålig. Sedan blev jag ledsen. Allt har ju fungerat så bra, säger hon.

I Häggenås tar man emot maten som tillagas på Treälvsskolan i Lit och transporteras i speciella värmeboxar. Pasta, potatis och ris och dylikt lagar dock Gudrun och hennes kollegor själva.

Även i Lit ställer sig kökspersonalen frågande till kritiken.

– Jag kände mig ganska frustrerad när jag fick höra det här, säger Britt-Marie Lybäck, kökschef på Treälvsskolan i Lit.

– Framförallt nu när vi märker en ökning av närvaron vid skolluncherna. Vi har en närvaro på över 90 procent och det är jättebra.

Både Gudrun Granqvist och Britt-Marie Lybäck säger att de gärna ställer upp och försöker åtgärda kritik om barn, personal eller föräldrar säger till.

– Men den här kritiken har ju skickats till politikerna. Inte till oss, säger Britt-Marie Lybäck.

I dag, torsdag, kommer förövrigt Östersunds kommun att presentera den matutredning som en projektgrupp arbetat med i några månader.

Mer läsning

Annons