Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knackade på hos par i länet — fick låna 110 000 till mattor

Ett par från länet lånade ut 110 000 kronor till två män för att lösa ut ett parti mattor. Men paret har aldrig fått tillbaka pengarna. En av männen som åtalats för bedrägeri har nu friats från misstanke om brott.

Annons

Paret hade tidigare blivit kontaktade av personer som påstod sig ha varit med i samband med att paret köpt en äkta matta utomlands. En dag knackade två män på parets dörr. Den ene av männen presenterade ett förslag som innebar att paret skulle låna ut pengar för att lösa ut ett parti mattor. Pengarna skulle de sedan få tillbaka. Paret skulle också få en matta, värd mellan 15000 och 20 000 kronor, som tack. Som säkerhet fick de också ett antal mattor som beräknades vara värda runt 200 000 kronor. Paret lånade ut pengarna.

Men mattorna som lämnades som säkerhet visade sig vara maskinvävda viskosmattor och i princip värdelösa. Pengarna har de inte fått tillbaka.

Den åtalade mannen hävdade i rätten att han är oskyldig och att han inte varit i trakterna där paret bor annat än när han var liten. Han menar också att han aldrig sett paret. Mannen kände sig dessutom utpekad av polisen bara för att han tidigare begått bedrägeribrott.

Fyra olika personer, paret, en granne och en släkting pekade ut den åtalade mannen som gärningsman i olika fotokonfrontationer.

Tingsrätten konstaterar att det i brottmål ställs mycket höga krav på bevisningen och osäkerheten kring utpekandet, bland annat vad rör mannens längd, i kombination med att det inte finns någon annan bevisning som binder den åtalade vid brottet gör att åtalet ogillas.

Mer läsning

Annons