Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klas Lif tvingas att skatta i Stockholm

/
  • Klas Lif har byggt en ny husfabrik i Pilgrimstad och skriver sig i Stockholm efter konflikt med skattemyndigheterna. Foto: Ulrika AnderssonKlas Lifs och Storsjöhus nya husfabrik i Pilgrimstad invigs i dag av landshövding Britt Bohlin.
  • Foto: Ingvar Ericsson

En av länets mera förmögna personer och högre inkomsttagare, en av Östersunds största fastighetsägare, Klas Lif, 72, lämnar Östersund och länet. I varje fall juridiskt.

Annons
I ilska över att han inte får göra avdrag för dubbelt boende och resor mellan Stockholm och sin fasta arbetsplats och sin fasta bostad i Östersund skriver han sig efter 52 år som Östersundsbo från och med årsskiftet i sin lägenhet i Stockholm.
- Jag måste finansiera mina Stockholmsresor med egna skattade medel trots att jag gör de allra flesta av mina affärer i Stockholm, säger Lif.
- Myndigheterna anser att jag bor i Stockholm där min fru bor och som en konsekvens av skattemyndigheternas inställning går alla mina skattepengar till Stockholms stad från och med kommande årsskifte.
- I praktiken är situationen helt oförändrad och jag jobbar vidare i Östersund 4-5 dagar i veckan som om ingenting hänt.
- Att jag flyttar kostar Östersunds kommun och Jämtland 1-2 miljoner i skattepengar per år.
- Jag mår inte bra av att tvingas skicka min kommunalskatt till Stockholm.
Klas Lif är tydligt irriterad över myndigheternas behandling av hans person.
- Jag fick för tre år sedan ett erbjudande från ett fastighetsföretag som ville köpa hela mitt bolag och ett annat som ville köpa min orderstock. Ordrarna har jag kvar och dom kommer att effektueras i Jämtland där jag vet att närmare 40 personer har sina jobb på grund av mina affärer.
Fallet med Klas Lifs avdragsyrkanden ligger just nu i kammarrätten dit han överklagat.
- Nu har jag flyttat till Stockholm, men om kammarrätten ger mig rätt vänder jag tillbaka.
- Jag vill ju för fasiken Jämtlands läns bästa. Som född i Hoting skulle jag till och med kanske skriva mig i Strömsunds kommun.
Klas Lifs bolag har ett brutto- kapitalvärde av drygt 200 miljoner kronor och Lif tar ut pengar ur sitt bolag "efter behov".

Mer läsning

Annons